(VIDEO) România va avea o nouă șosea montană de rând cu Transalpina și Transfăgărășanul. Cum arată Transvâlcanul, aflat în curs de asfaltare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Transvâlcan, denumit și „Drumul neamțului” sau „Drumul Voievodului Mihai Viteazul”, este în curs de asfaltare. Acesta străbate Munții Vâlcan prin locuri de o deosebită frumusețe clasându-se pe primele locuri între șoselele montane din România alături de Transfăgărășan și Transalpina.

Actualmente se lucrează la asfaltarea drumului între stațiunea Pas Vâlcan și Pasul Vâlcan lucrările fiind preconizate a se finaliza la 19 august 2017 când în Pasul Vâlcan vor avea loc ceremonii de comemorare a eroilor căzuți pe aceste locuri în Primul Război Mondial. Transvâlcanul este asfaltat doar între localitatea Vulcan și Stațiunea Pas Vâlcan.

Porțiunea de drum de la Pasul Vâlcan până la Localitatea Schela este neasfaltată și nu poate fi parcursă decât cu mașini 4×4 cu gardă înaltă. Așadar accesul spre Pasul Vâlcan nu este, deocamdată, posibil din sudul țarii.

Transvâlcan (DJ 664) sau „Drumul lui Mihai Viteazul” cum mai este numit, face legătura între Oltenia și Transilvania traversând Munții Vâlcan pe direcția S-N între localitățile Schela din Județul Tg. Jiu și Vulcan din Județul Hunedoara.

Traseul său este paralel cu Defileul Jiului și are o lungime de 28 km atingând altitudinea maximă de 1.621 m în Pasul Vâlcan. Are o vechime de peste 2000 de ani fiind cunoscut și ca „drumul roman” datând, la fel ca și Transalpina, de pe vremea războaielor daco-romane.

În 1600 Mihai Viteazul a trecut munții din Oltenia spre Transilvania pe aici, în drumul său spre Împăratul Rudolf al II-lea pentru a-i cere sprijin, iar de atunci drumul îi poartă numele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...