Coaliţia, formată din zeci de ţări, oferă sprijin aerian crucial Forţelor Democrate Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă angajată la sol pentru a-i alunga pe jihadiştii SI din Raqqa, principalul lor fief din Siria.

Potrivit OSDO, luptele se concentrau joi în oraşul vechi, unde FDS controlează acum 70%, şi în cartierele Al-Dariya (vest), Al-Barid (nord-vest) şi Al-Mourour (centru).

Începând de luni, loviturile aeriene ale coaliţiei s-au soldat cu 59 de morţi în rândul civililor, inclusiv 21 de copii, a precizat OSDO, subliniind faptul că noi trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub dărâmături.

Coaliţia internaţională susţine că ia măsuri pentru a evita victimele în rândul civililor. Începând din 2014, coaliţia a recunoscut că este responsabilă de moartea a 624 de civili în cursul loviturilor aeriene, conform unui bilanţ furnizat la începutul lunii august, cu toate că unele organizaţii cred că numărul este mult subestimat.

Cucerit de către jihadişti în 2014, oraşul Raqqa a devenit simbolul unor atrocităţi comise de către Statul Islamic, precum şi o bază pentru planificarea de atentate comise în străinătate.

FDS au declanşat în noiembrie 2016 ofensiva pentru cucerirea oraşului Raqqa, unde au pătruns pe 6 iunie. Potrivit ONU, între 10.000 şi 25.000 de locuitori ar fi blocaţi încă în oraş.