Kievul a anunțat oficial că nu-l mai primește pe Saakașvili în Ucraina și-l lasă fără pașaport

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Kiev nu-i vor permite fostului președinte georgian și guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, să intre în țară. Mai mult, aceștia amenință că-i vor reține și pașaportul.

Asta după ce Saakașvili a anunțat că plănuiește să revină în Ucraina la 10 septembrie, unde are de gând să lupte cu „oligarhii care controlează” țara.

„Dacă o persoană trece frontiera cu un document nevalid, atunci documentul este retras, iar persoanei în cauză îi este interzis să treacă granița”, a declarat pentru Unian un oficial de la Serviciul Frontierei de Stat.

Între timp Mihail Saakașvili, își continuă războiul cu autoritățile de la Kiev.

Într-o postare pe Facebook, acesta susține că i s-a retras cetățenia la indicația oligarhului georgian Bidzina Ivanişvili, care s-ar teme de întoarcerea sa la Tbilisi.

„Ivanişvili se teme de sosirea mea în Georgia, deoarece poporul georgian, care poate să compare perioada în care eu am fost la putere cu conducerea oligarhică, va ieşi în stradă şi îl va mătura imediat ce voi apărea la Tbilisi. Însă eu am planuri de viitor legate de Ucraina şi eliberarea acesteia de oligarhii moldoveni şi de cei din Doneţk”, a scris Saakaşvili pe pagina sa de Facebook.

Cel mai probabil Saakașvili a făcut referire la președintele Petro Poroșenko, născut în sudul Basarabiei, la Bolgrad, și care a locuit o bună perioadă la Bender. De altfel, acesta a fost partener de afaceri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, cei doi deținând pachete de acțiuni la centrul comercial „Gemenii” din centru Chișinăului.

Fostul lider de la Tbilisi a devenit apatrid după ce anterior pierderii cetățeniei ucrainene, rămăsese și fără cea georgiană. De altfel, acesta a susținut că a fost amenințat cu extrădarea în Georgia dacă se va reîntoarce în Ucraina.

El fusese invitat de președintele Petro Poroșenko în Ucraina pentru a lupta cu corupția endemică din această țară, dar ulterior între cei doi au apărut disensiuni, după ce fostul lider georgian a acuzat puterea de corupție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...