Rușii dau vina pe SUA și Coreea de Sud că l-au supărat pe Kim Jong-un

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O reducere a intensității manevrelor militare prevăzute să înceapă luni între Coreea de Sud și SUA, în lipsa unei anulări, ar permite o scădere a tensiunilor cu Coreea de Nord, a apreciat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzea, citat joi de AFP.

„După părerea mea umilă, o relaxare a exercițiilor, în lipsa anulării lor totale, ar ajuta la reducerea acestor tensiuni”, a declarat Nebenzea, răspunzând la o întrebare din partea jurnaliștilor cu privire la începutul manevrelor, săptămâna viitoare.

„Noi spunem părților că trebuie să se abțină de la orice acțiuni care ar putea duce la deteriorarea situației”, a adăugat el, salutând faptul că tensiunile — alimentate săptămâna trecută de declarațiile virulente ale președinților nord-coreean și american — au scăzut în intensitate în ultimele zile.

Donald Trump a salutat miercuri o decizie „înțeleaptă și rațională” a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, care a anunțat că suspendă deocamdată planul său de a lansa rachete spre teritoriul american din Guam.

„Este un semn bun că tensiunea a scăzut”, a apreciat ambasadorul rus la ONU. „Avem nevoie de o foaie de parcurs pentru a rezolva criza din Coreea de Nord. Este timpul ca părțile să demonstreze dorința de a avansa”, a insistat el.

Națiunile Unite au adoptat o serie de sancțiuni în ultimii ani împotriva Phenianului, cerând suspendarea programelor sale de înarmare nucleară și balistică, considerate că subminează stabilitatea pe plan internațional. Coreea de Nord ignoră toate cerințele comunității internaționale și își justifică dezvoltarea armatei acuzând SUA că amenință Phenianul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...