Actualitate

Ce se întâmplă cu frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit

Londra a mai declarat miercuri că doreşte să menţină libertatea de circulaţie printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE. Marţi, guvernul britanic a propus o uniune vamală temporară cu UE după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale. Problema legată de frontieră provoacă preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice şi de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.

”Ambele documente, cel de ieri (marţi) şi cel de azi (miercuri), sunt un pas semnificativ înainte, care cred că va fi salutat. Cred că putem construi pe această bază şi de fapt reasigura Uniunea Europeană că noi putem menţine integritatea pieţei unice”, a declarat miercuri ministrul de externe irlandez Simon Coveney.

În acest scop, va fi nevoie de o ‘soluţie politică unică’ pentru a permite un ‘comerţ liber nerestricţionat pe insula Irlanda’, potrivit Agerpres.

Coveney a împărtăşit şi criticile oficialilor UE referitoare al propunerea Londrei de creare a unei uniuni vamale temporare cu UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi posibilitatea ca până atunci Marea Britanie să poată negocia acorduri comerciale bilaterale.

Ministerul britanic pentru Brexit a anunţat marţi că Londra intenţionează să negocieze cu Bruxellesul o ‘uniune vamală temporară’ după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a avea o ‘tranziţie lină’. Guvernul britanic doreşte să obţină o ‘perioadă de tranziţie’ cu UE în care Marea Britanie va menţine o ‘legătură strânsă’ cu uniunea vamală europeană, care permite libera circulaţie a mărfurilor, a subliniat ministerul citat.

Întrebat de BBC, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că această perioadă de tranziţie ar putea dura ‘ceva de genul a doi ani’ şi ar trebui să se încheie până la viitoarele alegeri legislative, prevăzute în 2022.

Numeroşi experţi au afirmat că va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, negocierea unui nou acord comercial între Marea Britanie şi UE înainte ca ţara să părăsească blocul comunitar, în martie 2019. Dar aderarea Marii Britanii la uniunea vamală europeană împiedică negocierea de acorduri comerciale bilaterale.

Negocierile privind Brexitul au început în iunie cu trei aspecte-cheie: viitoarele drepturi ale cetăţenilor europeni instalaţi în Marea Britanie, aspectul financiar al divorţului şi chestiunea graniţei irlandeze. Bruxellesul doreşte să se înregistreze progrese în soluţionarea acestor trei chestiuni înaintea oricărei discuţii privind viitorul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Întrebat despre costurile ieşirii Marii Britanii din UE, David Davis a dat asigurări că ţara sa va respecta ‘orice obligaţie internaţională veritabilă’

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *