Principală  —  IMPORTANTE   —   (foto) De la rugăciune la…

(foto) De la rugăciune la petrecere! Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea sărbătorește ziua de naștere la un restaurant de lux

Arhimandritul Nicolae (Roșca), duhovnic-administrator al Mănăstirii „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” – Ciuflea dă o petrecere într-un local de lux din capitală cu ocazia aniversării a 50 de ani. După ce în dimineața zilei de astăzi a fost oficiat un „serviciu divin praznical” la Mănăsirea Ciuflea cu prilejul zilei de naștere, către ora 13.00, în apropierea restaurantului Capitoles Park amplasat în parcul Valea Trandafirilor au fost parcate mai multe automobile scumpe, iar oaspeții preotului s-au îndreptat spre local, acolo unde accesul persoanelor străine este interzis și care este supravegheat de poliție și paznici.

Nicolae Roșca este secretar mitropolitan, redactor-șef al publicației „Clopotnița Moldovei”, duhovnic-administrator al mănăstirii Ciuflea, președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI și Organele de Drept.

Acum două zile, la 14 august, arhimandritul a avut o întrevedere cu ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.

Pe site-ul Mitropoliei se precizează doar că în cadrul întrevederii au fost discutate aspecte organizatorice cu privire la „oficierea Serviciului divin praznical din data de 16 august la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron – Ciuflea, cu prilejul aniversării a 50 de ani din ziua nașterii Părintelui Arhimandrit Nicolae” și nu se spune nimic despre o petrecere organizată la un restaurant de lux din capitală cu această ocazie.

Fiodor Roșca, acesta este numele de mirean al arhimandritului Nicolae, este partener de afaceri cu Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. Despre acest lucru ZdG a scris încă în 2014.

Cei doi figurează drept fondatori ai fimei Lemn Construct Prim. Firma, cu un capital social standard, de 5400 de lei, a fost înregistrată la CÎS pe 10 decembrie 2013 şi este administrată, cel puţin conform actelor, chiar de către Fiodor Roşca. Aceasta îşi are sediul în oficiul 307 de pe str. Grădina Botanică 14/3.

Arhimandritul care sărbătorește astăzi aniversarea de 50 de ani, nu este doar partener de afaceri cu mitropolitul Vladimir, dar și vecin cu acesta. Nicolae Cantarean Vasile este proprietarul unei case de vacanţă, cu construcţie accesorie, în pădurea de lângă Ruseştii Noi, Ialoveni, la câteva sute de metri de tabăra de odihnă pentru copii „Poieniţa Veselă” şi la aproximativ 10 km de Chişinău. pe același teren deține o casă de vacanță și arhimandritul Nicolae. Casa mitropolitului, conform informaţiilor cadastrale, are 168,8 m.p., iar construcţia accesorie, 13/1 m.p.. Cea a lui Fiodor Roşca este ceva mai mică, de doar 80,3 m.p..

Terenul pe care sunt aceste construcţii aparţine Agenţiei „Moldsilva” şi a fost dat în arendă unui oarecare Oleg Popov, pe 5 noiembrie 2010, pe o perioadă de 49 de ani, până la 4 noiembrie 2059. Printr-un acord adiţional, în seara de Anul Nou, pe 31 decembrie 2013, la 3 săptămâni după ce firma celor doi era înregistrată la CÎS, terenul a trecut în posesia Lemn Construct Prim, care îi are fondatori pe Roşca şi Cantarean. Pentru arenda acelui hectar de pădure sunt plătiţi anual 4 mii 445 de lei.

Proprietarul construcţiilor de pe acest teren a continuat să fie Oleg Popov, cel care îl lua, în 2010, în arendă de la Moldsilva, până după darea lor în exploatare şi înregistrarea la Oficiul Cadastral. Acest lucru se întâmpla pe 9 aprilie 2014. Pe 16 aprilie 2014, în urma unui contract de vânzare/cumpărare, Fiodor Roşca cumpără toate cele 3 clădiri din pădure, iar în aceeaşi zi îi vinde două dintre ele mitropolitului Vladimir. Ambele tranzacţii au fost înregistrate la Cadastru a doua zi, pe 17 aprilie 2014.

În 2014, contactat de ZdG, ieromonahul Nicolae, pe numele său de mirean Fiodor Roşca, nu a dorit să discute cu noi, după ce i-am spus că avem informaţii că, împreună cu mitropolitul Vladimir, deţine în arendă un hectar de pădure, pe care au case de vacanţă.

„De ce aşa tare vă interesează asta? Dacă nu vă interesează, nu sunaţi. E viaţa mea personală şi vă rog să nu vă implicaţi în viaţa mea personală, că vă dau în judecată”, ne-a spus, amenințător, acesta, închizând telefonul şi lăsând fără răspuns întrebarea despre fondurile din care a reuşit să-şi cumpere casa din pădure.

Fața bisericească deține mai multe distincii de stat:

  • 2000 – Medalia ”Meritul Civic”;
  • 2002 – Insigna „Pentru merite II”, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul Trupelor de Carabinieri;
  • 2005 – Ordinul de Onoare;
  • 2005 – Medalia ”Crucea pentru merite”, gr. II, Ministerul Afacerilor Interne al RM;
  • 2006 – Insigna aniversară 15-ani Poliția Națională;
  • 2007 – Medalia ”Crucea pentru merite”, gr. I, Ministerul Afacerilor Interne al RM;
  • 2008 – Insigna „Pentru merite I”, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul trupelor de carabinieri;
  • 2010 – Medalia „Pentru vitejie în situații excepționale”. (Serviciul Protecție Civilă și Situații excepționale al MAI);
  • 2011 – Insigna aniversară 20-ani Poliția Națională;
  • 2011  – Medalia aniversară 20-ani Trupele de Carabinieri;
  • 2016 – Medalia aniversară 25-ani Trupele de Carabinieri.