Rospotrebnadzor a descoperit peste 23 000 de site-uri care promovează sinuciderea

Serviciul rusesc de protecție a siguranței consumatorilor, Rospotrebnadzor, a descoperit peste 23.000 de site-uri care promovează sinuciderea sau care conțin informații despre modul în care pot fi comise acte sinucigașe, informează miercuri Xinhua citat de Agerpres.

‘De la 1 noiembrie 2012, Rospotrebnadzor a analizat peste 25.000 de site-uri și pe mai bine de 23.700 dintre acestea au fost găsite informații despre modurile în care pot fi comise acte sinucigașe sau care fac apel la comiterea de sinucideri”, arată Rospotrebnadzor.

Sinuciderile reprezintă o problemă socială gravă în Rusia.

Conform unor rapoarte, Roskomnadzor a blocat accesul la peste 275.000 de site-uri de la intrarea în vigoare, în urmă cu cinci ani, a unei legislații mai dure care restricționează accesul la site-uri ce conțin informații cu privire la sinucideri, menționează sursa citată.

Dezvăluirea, în mai 2016, de o anchetă a publicației Novaia Gazeta privind existența unor “grupuri ale morții” pe populara rețea de socializare VKontakte din Rusia (Facebook-ul rusesc) a provocat dezbateri aprinse în societatea rusă, unde tema sinuciderii este un subiect tabu.

Informația a ajuns până și în atenția Kremlinului: președintele Vladimir Putin și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la acest fenomen, cerând o înăsprire a pedepselor pentru incitare la sinucidere, care acum se pedepsește cu trei ani de închisoare

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.