Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert despre „starea deplorabilă” a…

Expert despre „starea deplorabilă” a economiei R. Moldova

Creditarea economiei scade continuu de aproape trei ani, constată expertul IDIS „Viitorul” , Veaceslav Ioniță. Acesta susține că în trimestrul II din acest an volumul de credite acordate a constituit 34,2 miliarde lei, ceea ce înseamnă o reducere cu peste 13 milioane de lei față de situația la acest capitol în trimestrul III din 2004, când suma credutelor acordate constituia 47,2 miliarde lei.

„Însă raportat la PIB situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III.

Dacă mențineam același nivel de creditare al economiei raportat la PIB, atunci volumul de credite oferite în prezent trebuiau să fie la nivel de 59 miliarde lei, sau cu 25 miliarde lei mai mult. Incapacitatea economiei de a absorbi resurse financiare, ilustrează în cel mai clar mod starea deplorabilă în care se află economia noastră. Trist dar adevărat, economia moare și aparent nu sunt nici un fel de semne de revenire la viață”,  scrie expertul Veaceslav Ioniță.

Foto antet: youtube.com