Folosești WhatsApp sau Viber? Iată cât de ușor pot fi interceptate discuțiile dacă nu ești atent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii au aflat că numai 14% dintre utilizatorii aplicaţiilor de mesagerie ştiu să activeze corect sistemul criptare, astfel încât conversaţiile lor să nu poată fi citite de alţii.

În cele mai multe cazuri, hackerii pot intercepta foarte uşor mesajele, fără că persoană care le trimite sau destinataroul lor să afle ce s-a întâmplat.

Studiul a fost realizat de Elham Vaziripour, doctorand la Universitatea Brigham Young şi a vizat aplicaţiile Viber, Facebook Messenger şi WhatsApp, scrie Daily Mail.

În cazul Facebook Messenger, aplicaţia nu asigură automat criptarea mesajelor, iar utilizatorii trebuie să o seteze singuri.
Viber şi WhatsApp au un sistem automat de criptare end-to-end, iar utilizatorii se consideră în siguranţă.

În realitate însă, pentru că mesajele să fie cu adevărat protejate utilizatorul trebuie să folosească o „ceremonie de autentificare”.

Prin această, el se asigură că ia legătură doar cu persoană cu care vrea să discute, fiind imposibil ca altcineva să le intercepteze discuţia.

Fără aceste setări însă, pe care puţini le fac, un hacker poate decripta uşor un mesaj trimis unei persoane din lista de prieteni.

După ce îl citeşte, îl criptează din nou şi îl trimite la destinatar. Astfel, nici utilizatorul care a trimis iniţial mesajul, nici destinatorul nu vor afla că altcineva a citit discuţia lor. Din păcate, foarte puţini utilizatori ştiu că există acest risc.

În cadrul studiului, numai 14% dintre participanţi au ştiut cum să îşi cripteze corect mesajele. Cei mai mulţi au considerat că pot fi siguri că discuta cu prietenul dorit, pentru că i-au recuoscut poza de profil sau anumite formulări din exprimare.

Din păcate, setarea ceremoniei de autentificare este destul de dificilă, iar studiul a demonstrat că un utilizator are nevoie, în medie, de aproximativ 11 minute pentru a face acest lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...