Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.08.2017

Așteptările inflaționiste mai mici ieftinesc creditele

Așteptările inflaționiste mai mici au redus dobânda la credite, potrivit datelor publicate de BNM, care arată că în luna iunie 2017, rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională a constituit 10.03 la sută, diminuându-se cu 4.12 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent. În acelaşi timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a scăzut cu 0.23 puncte procentuale. O reducere nesemnificativă, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” jurnalistul, Victor Ursu.

Diminuarea dobânzilor are loc ca urmare a inflației mai mici anunțată, care în 2018 va fi sub ținta de 5 la sută. Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul III 2017, după care va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație a țintei. Acest lucru a și motivat bancherii să reducă ratele de dobândă la împrumuturi.

”Chiar dacă potrivit statisticilor dobânzile creditelor în lei moldovenești a fost de puțin peste 10%, dobânda anuală efectivă ajunge la peste 15% în condițiile în care băncile includ tot felul de comisioane, care scumpesc creditele”, a mai spus Ursu.

”O cauză a creditelor scumpe sunt și împrumuturile neperformante, care în prezent se ridică la 17%, costul cărora îl achită clienții buni platnici prin tot felul de comisioane. Aceste scumpiri nu vizează doar creditele noi-vândute, ci şi pe cele în derulare, punând astfel presiune mai mare pe clienţii care fac eforturi să rămână la zi cu plata ratelor, deşi se confruntă cu creşteri de preţuri şi, în multe cazuri, cu reduceri ale salariilor, respectiv cu prăbuşiri ale pieţelor de vânzări în cazul clienţilor companii. Creşterea marjelor de dobândă la lei şi valută, vânzarea de active imobi­lizate şi achiziţionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse în practică de bănci pentru îmbunătăţirea pe termen scurt a poziţiei lor financiare”, a conchis Victor Ursu.

Dacă e să ne referim la cele mai solicitate împrumuturi, cele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost cele mai atractive. Acestea sunt de fapt credite de consum care au avut o pondere de 40 la sută din totalul împrumuturilor acordate.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus