Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasada SUA, tot mai interesată…

Ambasada SUA, tot mai interesată de soluționarea problemei transnistrene

Vicepremierul Gheorghe Bălan s-a întâlnit astăzi, 15 august, cu Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit. În cadrul discuției, au fost abordate subiectele actuale de pe agenda procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, în particular, evoluţia situaţiei din Zona de Securitate şi perspectivele desfășurării unei noi întâlniri în formatul „5+2”.

Gheorghe Bălan a reiterat voinţa autorităţilor moldoveneşti de a se implica plenar în identificarea soluţiilor adecvate pentru problemele cu care se confruntă populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului, printre acestea: restabilirea legăturii telefonice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi a mijloacelor de transport, funcţionarea normală a şcolilor cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole, ş.a. A fost menţionată și importanţa menţinerii unui dialog activ şi constructiv în cadrul platformelor de negocieri existente. În acest sens, Vicepremierul a relevat că implicarea actorilor internaționali în procesul de negocieri poate contribui efectiv la soluţionarea problemelor existente şi la impulsionarea negocierilor în formatul „5+2”.
La finalul întrevederii viceprim-ministrul a apreciat nivelul de cooperare dintre R. Moldova şi SUA şi a mulţumit Ambasadorului pentru sprijinul pe care îl acordă ţara sa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.