(chestionar) Ce este cripto economia și ce ar avea Moldova de câștigat din asta

mappeople

Secolul XXI vine cu inovații ce au ca scop simplificarea vieții pe pământ. Nu mai este necesar de a sta în rânduri pentru a alimenta contul telefonului, achitarea serviciilor comunale, procurarea biletelor, etc.

Cripto economia urma să fie inventată ori acum ori peste 5 ani, însă oricum era să apară. Tehnologia blockchain, sau platforma blockchain permite asigurarea unei tranparenței totale a tuturor tranzacțiilor. Tot această tehnologie asigură și securizarea lor, fără șanse de a fi denaturată informația. Deci, ai un notar universal – devenind proprietar la un activ, este imposibil să îl pierzi. Registrele blockchain pot asigura auditul de la început până la ultima tranzacție.

Cu toții știm de Bitcoin și Etherium, dar mai există câteva sute de cripto valute. Ele au venit drept alternativă la moneda tradițională. Dar în timp au reușit să crească în preț fie în sute de ori, fie în mii de ori. Atâta timp cât există încredere în aceste valute – ele vor crește. Și în R. Moldova deja există mulți milionari în cripto valută, chiar dacă au investit, acum câțiva ani, doar câteva mii de dolari.

Aceeași întrebare rămâne – ce are de câștigat țara sau eu personal de la asta?

Apărut în 2017,  ICO (Initial Coin Offering) se dezvoltă cu viteză galopantă, deja au fost acumulate peste 100 milioane USD, iar până la sfârșitul anului sunt așteptări suma să crească de 10 ori. Bineințeles că printre lideri sunt europenii și asiaticii, dar să nu uităm de faptul că noi suntem ceva mai dezvoltați, în unele cazuri, ca ei în materie de viteză la internet, de număr de specialiști IT per capita, în materie de informatizare a serviciilor publice, etc.

Procedura presupune investirea banilor in criptovalută, banii se investesc în economia țării și oamenii capătă profit conform unui contract prestabilit. Fiecare om participă la luarea deciziilor de investire prin voting și în orice moment are acces la auditul firmei, iar managerul întreprinderii are împuterniciri limitate, banii nu pot fi direcționați în altă parte decât cum a fost votat de către investitori.

Anexăm un chestionar, pentru a vedea gradul de interes față de proiect.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente