Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Șase burse pentru tinerii din…

Șase burse pentru tinerii din Republica Moldova, oferite de statul slovac

Cu prilejul desemnării celor 6 bursieri ai statului slovac, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrări Europene a avut loc o întrunire cu viitorii studenți. Aceștia au fost selectați în urma unui concurs organizat de către ambasada Slovaciei în Republica Moldova, în cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Robert Kirnag, Ambasadorul Slovaciei în R. Moldova, prezent la eveniment, a declarat că, în urma aplicațiilor, a avut loc o selecție extrem de riguroasă, fiind aleși cei mai buni candidați.  „Sunt sigur că, după finalizarea studiilor, veți obține ușor un loc de muncă aici, în Moldova, sau în UE”, a precizat ambasadorul. Bogdan Diaconu, absolvent al Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, a aplicat la Facultatea de Administrare Publică și Dezvoltare Regională. Tânărul se arată convins că studiile peste hotare reprezintă o oportunitate de dezvoltare. „Ar fi o experiență foarte bună pentru mine, într-un stat european, în condiții europene. Există și o diferență oarecare între sistemul nostru educațional și cel extern.  Anume acestea au fost motivele principale din care am aplicat”. Argumente similare a prezentat și Anastasia Ruban, absolventă a Liceului „A.S.Pușkin” din Soroca. Viitoarea studentă a facultăți de Relații Economice Internaționale a optat pentru o universitate de peste hotare datorită beneficiilor oferite de Uniunea Europeană. „ Diploma pe care o voi primi în Slovacia va fi recunoscută în multe țări ale lumii, inclusiv în R. Moldova. Astfel, voi putea lucra atât peste hotare, cât și acasă”, a declarat aceasta.
În cadrul evenimentului, Lilian Darii, vice-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova s-a adresat tinerilor, declarând : „vor exista în Molodva oportunități ca să vă întoarceți acasă, pentru a vă utiliza acele cunoștințe pe care le ve-ți primi acolo, la dezvoltarea țării noastre”. Vice-ministra Educației, Lilia Pogolșa, a spus: „ Vă îndemn să profitați de oportunitățile pe care vi le oferă un sisitem educațional diferit decât cel al Republici Moldova. Contăm pe dumneavoastră să aduceți schimbarea, aici, acasă”.
Reamintim că acest eveniment se află la cea de-a 4 ediție și se organizează în fiecare an.