Recolta grâului și altor culturi agricole a fost finalizată: Ce probleme au apărut în această perioadă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

99% din suprafaţa însămânţată cu grâu a fost recoltată, iar recoltarea culturilor de grupa I: orzul, mazărea şi rapiţa a fost finalizată cu succes. Perioada de recoltare a constituit circa 30 de zile, din cauza ploilor din lunile iulie-august.

Problemele de bază care au apărut în perioada recoltării sunt precipitaţiile atestate în a treia decadă a lunii iunie şi prima decadă a lunii iulie curent. În zona de nord a țării, recoltarea culturilor sus-menţionate a demarat mai târziu, din cauza coacerii incomplete a culturilor.

Grâul de toamnă și primăvară a fost recoltat pe suprafața totală de 303 mii ha şi s-a obținut un volum global de 1,16 milioane de tone, productivitatea medie la 1 ha constituind 3,87 tone, cu 0,77 tone în creştere faţă de 2016.

Orzul de toamnă și primăvară a fost recoltat pe suprafața totală de 73, 2 mii ha şi s-a obținut un volum global de 248,2 mii. tone, productivitatea medie la ha constituind 3, 4 tone, cu 0, 4 tone în creştere faţă de 2016.

Mazărea a fost recoltată pe suprafața totală de 18, 8 mii ha şi s-a obținut un volum global de 50, 5 mii. tone, productivitatea medie la 1 ha constituind 2, 68 tone, cu 0, 18 tone în scădere faţă de 2016.

Rapiţa a fost recoltată pe suprafața totală de 29, 6 mii ha şi s-a obținut un volum global de 73,7 mii. tone, productivitatea medie la 1 ha constituind 2,5 tone, la fel ca şi în 2016.

Tehnica agricolă a fost pregătită pentru sezonul de recoltare, asigurând recoltarea pe tot teritoriul republicii.

Tehnologiile de cultivare au fost respectate în mare parte de către producătorii mari, fiind atestate la grâul de toamnă recolte de 5-7 tone/ha, media pe raion fiind mai mică din cauza gospodăriilor mici care nu-şi permit să procure la timp fertilizanţii şi produsele de uz fitosanitar, să aplice tehnologiile de conservare a solului .

Conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), la nivel mondial, producția de grâu ar putea fi de 744 milioane de tone, cu 1,8 la sută mai puțin decât în 2016. FAO a anunțat că, declinul se va înregistra în acest an, deoarece agricultorii din Statele Unite ale Americii au redus plantațiile de grâu, în favoarea culturilor mai scumpe. Cu toate acestea, mai multe țări din Uniunea Europeană, dar și Rusia, China și India vor recolta aceeași cantitate de grâu ca în 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...