Sfat de avocat: Ce trebuie să facem în cazurile de violență în familie și de ce este important să reacționăm prompt

violenta3

În lumina ultimelor evenimente care au şocat opinia publicã din capitală, echipa „Sfat de Avocat” a decis sã vinã cu o succintã explicaţie a paşilor necesari sã îi întreprindeţi în cazul în care aţi sesizat cazuri de violenţã în familie

În Republica Moldova, conform datelor Biroului Naţional de Statisticã mai este încã des întîlnitã aplicarea violenţei fizice şi psihice în familie atât asupra soților cât și asupra copiilor minori, spre regret acest mod de gândire duce deseori la consecinţe grave.

Vă îndemnăm să nu tolerați violența în familie sub nici o formă!

Acțiunile de violență fizică, sexuală, psihologică, spirituală, amenințările cu asemenea acțiuni comise de un membru de familie în privința altui membru se califică drept violență în familie.

Asemenea fapte urmează nu doar a fi contracarate, ci și prevenite cu ajutor fiecăruia din noi !

Ce trebuie să întreprindeți în cazul în care sunteți victima violenței în familie?

#1. Sesizați Poliția!

Scrieți o plîngere sau un denunț în formă liberă pe care să o adresați inspectoratului de poliție de la domiciliul, locul de reședință a dumneavoastrã sau locul în care ați fost agresat/ă. Indicați numele agresorului, ziua, data, locul și modalitatea în care a fost comis actul de violență. Numiți numele și datele de contact ale persoanelor care au văzut sau au auzit momentul de aplicare a violenței.

Poliţia este obligată să răspundă imediat la comunicările despre cazurile de violenţă în familie şi să nu subestimeze importanţa acţiunilor de contracarare a oricăror forme de violenţă în familie.

#2. Prin aceeași cerere solicitați emiterea ordinului de restricţie de urgenţă 

Organul de poliţie este obligat să dispună imediat eliberarea ordinului de restricţie de urgenţă în privinţa agresorului pentru înlăturarea situaţiei de criză şi, concomitent, întreprinde acţiunile necesare de constatare a comiterii infracţiunii de violenţă în familie.

Ordinul de restricţie de urgență se eliberează pentru o perioadă de pînă la 10 zile şi se pune îndată în aplicare, agresorul şi victima vor fi informaţi despre restricţiile aplicate, drepturile şi obligaţiile care le revin şi despre răspunderea pentru neexecutarea cerinţelor ordinului de restricţie.

#3. Depuneți în instanța de judecată cerere de emitere a ordonanței de protecție

Instanţa de judecată emite, în 24 de ore de la primirea cererii, o ordonanţă de protecţie, prin care poate oferi asistenţă victimei şi copiilor ei, aplicînd agresorului următoarele măsuri:

  1. obligarea de a părăsi temporar locuinţa comună ori de a sta departe de locuinţa victimei, fără a decide asupra modului de proprietate asupra bunurilor;
    b) obligarea de a sta departe de locul aflării victimei, excluzînd și orice contact vizual cu victim sau cu copiii acesteia, cu alte personae dependente de ea;
    c) interzicerea oricărui contact, inclusive telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victim sau cu copiii acesteia, cu alte personae dependente de ea;
    d) interzicerea să se apropie de anumite locuri: locul de muncă al victimei, locul de studii al copiilor, alte locuri determinate pe care persoana protejată le frecventează;
    e) obligarea, pînă la soluţionarea cazului, de a contribui la întreţinerea copiilor pe care îi are în comun cu victima;
  2. g) limitarea dispunerii unilaterale de bunurile comune;
    h) obligarea de a participa la un program special de tratament sau de consiliere dacă o asemenea acţiune este determinată de instanţa de judecată ca fiind necesară pentru reducerea violenţei sau dispariţia ei;
  3. i) stabilirea unui regim temporar de vizitare a copiilor săi minori;
    j) interzicerea de a păstra şi purta armă.

Ordonanţa de protecţie se comunică imediat sub diviziunii teritoriale ale poliţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale în care îşi are domiciliul agresorul, care asigură informarea neîntîrziată a agresorului despre măsurile aplicate. În cazul eliberării ordonanţei de protecţie în privinţa copilului, este informată şi autoritatea tutelară teritorială.

#4. În Republica Moldova funcționează mai multe centre de asistență și protecție  a victimelor violenţei în familie şi a copiilor lor la care vă puteți adresa.

Centrele/serviciile de asistență și protecție pentru victimele violenţei în familie şi pentru copiii lor oferă servicii specializate de sprijin precum: adăpost (plasament), asistenţă juridică, psihologică, socială, medicală de urgenţă şi alte tipuri de asistenţă.

Printre acestea se enumeră

Centrul International pentru Protecţia şi Promovarea DrepturilorFemeii „La Strada”, care a deschis Telefonul de Încredere 080088008 pentru prevenirea violenţei în familie, oferind servicii de consiliere psihologică primară, informare şi orientare, consiliere juridică, referire a victimelor violenţei în familie către prestatorii de servicii specializate.

Centrul de Drept al Femeilor asigura promovarea și protecția drepturilor femeilor și de a contribui la reducerea violenței în familie în RM.

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) este o organizaţie neguvernamentală din RM care din anul 1997 promovează dreptul copiilor la protecţie împotriva oricăror forme de violență, îndreptându-şi acţiunile spre informarea, sensibilizarea şi motivarea societăţii în vederea stopării relelor tratamente faţă de copii.

Importanța creării spiritului civil în sensul reacționării prompte prin sesizarea organelor de drept și anume a poliției în cazurile când ați sesizat situații de violență în familie rezidă și în evitarea situațiilor limită când se ajunge la cazuri de vătămări grave ale sănătății și integrității corporale, deces  și violență psihologică îndreptată asupra copiilor minori aflați în dezvoltare.

Sfat de Avocat
Sfat de Avocat

Text al echipei Sfat de Avocat: Sergiu Muntean și Cristina Mihalachi. Mai multe detalii pe SfatdeAvocat.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente