16:40:05 19.04.2024
Stiri

IMPORTANT // Cazurile de ȘANTAJ și hărțuire SEXUALĂ pe internet iau amploare. Ce trebuie să faceți pentru a nu cădea în plasa escrocilor

Social 15.08.2017 11:30 Vizualizări1730 Autor: Ziarul National


Fenomenului șantajului și hărțuirii sexuale online ia amploare în Europa, atenționează ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații, care au lansat, în comun cu specialiștii „Europol”, campania europeană de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet, intitulată „SPUNE NU”.

Potrivit specialiștilor, termenii „sextorsion” sau „șantaj prin webcam” reprezintă constrângerea sau forțarea copiilor și adolescenților să transmită imagini personale intime, să-și demonstreze părțile intime ale corpului în fața camerei web sau să plătească diferite sume de bani prin Internet – o formă a șantajului în care datele personale de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru scopuri sexuale sau pentru a estorca bani.

Infractorii au două motivații principale la alegerea victimei - fie un interes de natură sexuală, obiectivul fiind de a obține fotografii sau înregistrări video de natură sexuală sau o întâlnire online, ori chiar față în față cu scopuri sexuale, precum și un interes economic, obiectivul urmărit fiind obținerea de foloase materiale în urma șantajului.

Pentru a informa potențialele victime, „Europol” și ofițerii moldoveni au făcut public și un spot video prin care le îndeamnă pe acestea să ceară ajutor și să raporteze incidentul oamenilor legii: „Nu plătiți și nu vă fie rușine să raportați fapta”.

Dacă cineva încearcă să vă amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare, dacă nu îi oferiți bani sau nu continuați să îi oferiți bani, este necesar să nu trimiteți alte materiale și nu plătiți nimic, cerând totodată ajutor.

Oamenii legii vă mai îndeamnă să păstrați dovezile și nu ștergeți nimic, să opriți comunicarea cu cei care vă cer bani și îi puteți chiar bloca.

„Atragem atenţia tuturor copiilor, tinerilor și părinţilor/tutorilor asupra seriozităţii problemei menţionate, pentru a fi precauţi la navigarea în Internet și în special la comunicarea în rețelele de socializare cu persoane necunoscute”, este atenționarea polițiștilor din R. Moldova.

Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecţie a copiilor în spaţiul Internet, puteţi accesa portalul www.siguronline.md, sau apelând la numerele de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-153 sau 078710293.

În cadrul Campaniei „SPUNE NU” participă și Poliția din 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Norvegia și Elveția.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md