Opinie: Introducerea turului doi în alegerile pe circumscripţii ar putea declanşa un război politic „pe bune” între Dodon şi Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Războiul politic „pe bune” între preşedintele Igor Dodon şi socialişti, pe de o parte, şi democraţii lui Vlad Plahotniuc, de cealaltă parte, ar putea începe în toamnă, iar ceea ce l-ar putea declanşa este introducerea turului doi în cadrul alegerii deputaţilor pe circumscripţii uninominale. Aceasta afirmă analistul politic Igor Volniţchi, care este de părerea că unul dintre motive pentru care democraţii ar putea pleda pentru introducerea celui de-al doilea tur, este pentru refacerea relaţiilor cu Uniunea Europeană.

Potrivit analistului, „cedarea” democraţilor în favoarea socialiştilor, atunci când s-a adoptat legea privind sistemul electoral mixt, a fost una stranie de la bun început, pentru că „era clar că organizarea alegerilor în circumscripțiile uninominale într-un singur tur avantajează evident socialiştii”. „Practic, punea la dispoziția socialiștilor un imens spaţiu de manevră şi o posibilitate reală de a obţine mai mult de jumătate din numărul de mandate puse la bătaie în circumscripţiile uninominale”, a opinat Igor Volniţchi în cadrul unui interviu pentru Radio „Europa Liberă”.

Astfel, discuţiile care apar tot mai des în spaţiul public privind faptul că democraţii ar trebui „să facă un pas în urmă”, iar legea privind sistemul electoral ar trebui revizuită, îşi au locul în contextul în care „logica lucrurilor spunea că democraţii şi nu numai ei ar fi trebuit să insiste ca alegerile în circumscripţiile uninominale să se desfăşoare în turul doi încă la momentul adoptării legii privind sistemul electoral mixt şi această cedare din partea democraţilor, la acea etapă, a fost o stranietate”.

„Iată că acum acea stranietate se pare că vine într-un fel să fie explicată, lămurită, inclusiv prin propunerile, invitaţiile care se fac. Asistăm cred că la un joc care a fost pus la cale încă în momentul în care se vota legea privind sistemul electoral mixt, un joc care putem spune are o bătaie lungă şi cred că prin aceste invitaţii se pregăteşte terenul de manevră pentru toamna politică care, iată, bate la uşă. Eu cred că vor urma în zilele următoare şi alte opinii, alte invitaţii de acest gen, astfel încât, către toamnă, când vor reveni deputaţii din vacanţă, terenul să fie pregătit anume pentru o revizuire a ceea ce s-a votat pe finalul sesiunii de primăvară a Parlamentului şi astfel, încât alegerile să fie organizate în circumscripţiile uninominale în două tururi”, a declrat analistul.

Totodată, potrivit lui Igor Volniţchi, un alt aspect care s-a „strecurat foarte abil printre argumente” este şi cel că introducerea turului doi ar putea fi şi „un prim pas spre refacerea relaţiilor actualei guvernări cu Uniunea Europeană”.

„Aici putem vorbi despre două motive. În primul rând, este o tentativă de a reface relaţiile cu Uniunea Europeană, care au fost deteriorate simţitor anume ca urmare a adoptării a acestei legi privind sistemul electoral mixt. În al doilea rând, să nu trecem cu vederea şi acele afirmaţii care se aud tot mai frecvent în ultimul timp că, în toamnă, ar urma să înceapă un război politic pe bune. Pentru că, până acum, se zice că ar fi fost regizat între preşedintele Igor Dodon şi socialişti, pe de o parte, şi democraţii lui Vlad Plahotniuc de cealaltă parte. Iată că această chestioară cu introducerea turului doi în circumscripţii, ar putea fi acel declanşator care să pună începutul războiului politic pe bune între aceste două mari tabere politice pe care le avem acum în politica moldovenească”, a conchis analistul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...