Cine i s-ar alătura lui Trump într-un eventual război?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Retorica dintre Washington și Phenian ia amploare și, ca atare, pericolul unui război devine tot mai acut. Un război care ar putea obliga la implicare nu numai statele NATO.

Tocmai acest scenariu amenințător ține omenirea în prezent cu sufletul la gură. Coreea de Nord amenință cu un atac cu rachetă asupra insulei din Pacific Guam. Statele Unite au acolo o bază militară. Racheta ar ajunge, ce-i drept, spun nord-coreenii, în mare, la 30-40 de km în fața insulei Guam. Deci în afara apelor teritoriale americane, ceea ce înseamnă că, politic, SUA nu ar fi forțate să riposteze printr-un contraatac.

Dar teama față de o escaladare a conflictului până la o confruntare militară rămâne. Chiar dacă Phenianul se decide să lanseze racheta departe de țintă, președintele SUA, Donald Trump, care a amenințat cu „foc și furie”, s-ar putea simți totuși provocat. Sau racheta nord-coreeană ar putea ajunge, din greșeală, pe teritoriu american.

Sigur e că dacă se ajunge la război, acesta va afecta întreaga comunitate internațională.

1. Ar fi obligate statele NATO să se alăture SUA?

Potrivit Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, dacă un membru al alianței este supus unui atac armat, atunci partenerii NATO ar trebui să-i sară în ajutor. Articolul 6 prevede că în scopul aplicării Articolului 5, un atac armat este considerat atunci când e lansat asupra teritoriului unuia dintre statele NATO europene sau americane sau pe insulele aflate sub jurisdicția oricăreia dintre părți din spațiul NATO, la nord de Tropicul Racului. Clauza nu poate fi aplicată în cazul Insulei Guam, care se află prea departe în sud. Totuși din cercuri ale NATO a parvenit informația că partenerii nord-atlantici nu vor ține cont de Articolul 6 și vor sprijini, la nevoie, SUA, conform DW.com.

2. Cum ar putea arăta un astfel de sprijin?

Articolul 5 stabilește ca statele NATO să acorde ajutor, dar nu și în ce ar trebui să constea acest sprijin, explică Matthias Dembinski de la Fundația de cercetare a păcii și conflictelor din landul Hessa. În ce privește Germania, politologul apreciază că aceasta va oferi sprijin diplomatic, că își va manifesta solidaritatea, dar nu se va implica militar.

3. Ce se întâmplă cu Marea Britanie?

Guvernul de la Londra întreține de multă vreme „relații speciale” cu SUA, în baza cărora trupe britanice s-au alăturat în unele războaie americanilor. De pildă în 2001, președintelui George W. Bush in războiul din Irak.

4. Cine altcineva ar mai putea oferi sprijin militar SUA?

Deși atacul nord-coreean asupra SUA e discutat doar ipotetic, Australia s-a oferit deja să acorde ajutor. Aceasta în baza Tratatului de Securitate în Pacific, ANZUS, a precizat premierul australian Malcolm Turnbull.

În cazul escaladării conflictului dintre Coreea de Nord și SUA, Coreea de Sud va fi oricum implicată. În regiune mai e și Japonia de partea americanilor. E, însă, de așteptat ca Japonia să nu se implice militar.

5. Cât de probabil e un război între SUA și Coreea de Nord?

Politologul Dembinski nu crede că se va pune chestiunea aplicării Articolului 5 al Tratatului NATO. Numărul victimelor în Peninsula Coreeană ar putea fi atât de mare, încât ambele părți ar trebui să fie interesate să evite o confruntare militară.
Apoi, și fără sprijinul aliaților europeni, SUA dispun de mijloacele militare necesare pentru a răspunde corespunzător în cazul unui atac nord-coreean, mai crede Dembinski.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...