Coreea de Nord stârnește panică în jurul ei: „În caz de atac nuclear, va fi o catastrofă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat luni că autoritățile locale „sunt pregătite pentru cel mai sumbru scenariu” în cazul în care Coreea de Nord își pune în aplicare amenințarea de a ataca insula cu rachete, informează EFE.

„Cu toate că posibilitatea (unui atac) este minimă, este treaba guvernului local să fie pregătit pentru orice eventualitate”, a spus Calvo într-o conferință de presă retransmisă în direct prin intermediul Facebook. Guvernatorul din Guam a informat că „nu există schimbări la nivelul securității” și a cerut populației și turiștilor să-și continue activitățile pe care și le-au plănuit.

„În caz de atac nuclear, va fi o catastrofă nu doar pentru Guam, Coreea de Sud sau Japonia, ci pentru întreaga lume”, a avertizat Calvo, republican, la fel ca președintele american Donald Trump.

Guvernatorul Calvo și ministrul securității, George Charfauros, s-au declarat încrezători cu privire la sistemul de apărare antirachetă desfășurat de SUA în insulă și față de măsurile de prevenire adoptate de Seul și Tokyo. „Posibilitatea ca un atac cu rachete să depășească sistemul defensiv, al nostru sau al aliaților, (…) fie că este vorba despre o rachetă sau de mai multe, este de 0,00001″, a declarat Charfauros.

Regimul de la Phenian a anunțat joia trecută că plănuiește să lanseze la jumătatea lunii august patru rachete în apele teritoriale ale Guam, cu o populație de 163.000 de locuitori și care are statut de „teritoriu aflat în administrarea SUA”.

Experți în apărare apreciază că o rachetă cu rază intermediară de acțiune Hwasong-12 lansată de regimul nord-coreean ar avea nevoie de 14-15 minute pentru a parcurge distanța de 3.430 de kilometri și a lovi insula.

„Cu cele 14 minute de avantaj între lansare și impact nu este suficient timp pentru fugă sau evacuare, însă este suficient timp pentru a menține populația la curent cu ceea ce are de făcut” într-o astfel de eventualitate, a explicat Calvo.

Serviciile de securitate și apărare civilă locale au publicat vineri buletine informative cu o serie de recomandări pentru a pregăti populația pentru „iminenta amenințare cu rachete”. Calvo a explicat că măsura nu are ca scop să creeze „panică” în rândul populației, ci „să ofere informații relevante” în fața unui eventual atac nord-coreean, oricând de improbabil ar fi acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...