Atacul asupra CALM continuă: Shor, primarul cu probleme serioase în justiție aflat la cheremul puterii, lansează declarații calomnioase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anunțul primarului municipiului Orhei, Ilan Shor, condamnat la 7 ani de închisoare, privind denunţarea acordului cu organizaţia CALM (Congresul Autorităţilor Locale) se bazează pe o serie de afirmații total deplasate, calomnioase, contrare realităților și chiar logicii elementare, ceea ce conduce spre ideea că această declarație și decizie au fost impuse factorilor de decizie din municipiul Orhei, ținând cont de situația în care se află primarul și problemele sale cu justiția, susţine directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Potrivit acestuia, declarația a fost preluată și tirajată de o anumită grupare de televiziuni/mass-media, în mod absolut tendențios, cu titluri care nu corespund realității, cu atac la persoană și familie, selectiv, manipulator, fără a verifica informația, fără a solicita alte opinii, contrar tuturor normelor deontologice ale jurnalismului de prezentare a unor astfel de informații și denaturând esențial mesajul/subiectul inițial. „Toate acestea doar cu un singur scop: de a denigra și defăimă la comandă, în mod repetat, CALM și pe Directorul său executiv”, spune Furdui într-o declaraţie.

Oficialul amintește că, la începutul lunii iulie 2017, s-a făcut o încercare similară de către aceleași televiziuni și agenții afiliate, care au difuzat pe larg un material la comandă și denigrator, prin care se defăima CALM și conducerea sa, iar în teritoriu au început să se facă presiuni asupra președinților asociațiilor de primari în scopul organizării demiterii Directorului Executiv, distrugerii CALM și/sau preluării controlului asupra organizației.

Citeşte şi: Shor iese din CALM; Reacție dură a lui Ion Sturza

„Acum, cu regret, constatăm că, după ce prima variantă a planului a eșuat, are loc o nouă încercare de a discredita și neutraliza CALM, deja prin folosirea unor metode și mai murdare și descalificante – prin impunerea unor primari cu probleme în justiție și de imagine în societate de a lansa declarații defăimătoare față de CALM și conducerea sa, precum și de a ieși din CALM, provocând astfel destrămarea sa și probabil crearea unor alternative docile”, spune Furdui.

În context, acesta spune că regretă decizia de denunţare a acordului cu organizaţia CALM, calificând-o una pripită, inexplicabilă și lipsită de motive reale.

Cu referire la acuzațiile și motivele invocate de către Shor pentru părăsirea CALM, Furdui spune că niciunul din ele nu corespunde adevărului și realităților, fiind afirmații generale, fără indicarea faptelor concrete.

Citeşte şi: Replici acide între Shor și Sturza: Ieșirea din CALM s-a lăsat cu tensiuni

„Este total dezgustătoare și descalificantă folosirea în cazul dat a unei persoane cum este Shor cu probleme serioase în justiție și soarta căruia în condițiile Republicii Moldova depinde în totalitate de putere. Este bine cunoscut că imaginea Dlui Shor este extrem de negativă în legătură cu asocierea acestuia cu furtul miliardului – o problemă extrem de sensibilă pentru întreaga societate din Republica Moldova. Ce credibilitate poate avea o astfel de persoana și tot ce spune ea? Ce drept moral are această persoană să dea sfaturi altor primari, în situația când a fost condamnată în prima instanță pentru fapte extrem de grave? Poate oare această persoana fi un exemplu pentru alții cum este prezentat de către televiziunile respective? Implicarea unor astfel de persoane cu probleme grave în justiție reprezintă încă o dovadă în plus, precum că nici o persoană rezonabilă, liberă, cu demnitate și care se respectă nu poate accepta defăimarea CALM și implicarea în astfel de jocuri murdare”, se arată în reacţia directorului executiv al CALM.

Astfel, acesta se adresează conducerii ţării și forțelor aflate la guvernare cu solicitarea de a opri aceste atacuri „inutile și contraproductive asupra CALM, de a reveni în albia negocierilor privind implementarea angajamentelor internaționale și reformelor în domeniul APL și descentralizării”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...