Actualitate

Rachetele nord-coreene au motoare din Ucraina? Kievul acuză serviciile secrete ruse

Elleman susține că după o serie de eșecuri, regimul nord-coreean a reușit să creeze motoare de rachetă care sunt mult mai puternice și mai complexe decât dezvoltarile anterioare ale Phenianului. El leagă aceste succese de faptul că Coreea de Nord a reușit să ocolească sancțiunile internaționale și să cumpere tehnologia RD-250 de la intreprinderea ucraineana „Iujnîi MZ“, care le-a produs în trecut. NYT constată că după fuga președintelui Viktor Ianukovici, întreprinderea ucraineana a sistat contractele cu Rusia și are acum dificultăți financiare.

Raportul lui Elleman arată că, în urmă cu câțiva ani, serviciile secrete nord-coreene au încercat să fure din Ucraina documente care menționează tehnologia motoarelor de rachete.

Societatea de stat Iujnîi MZ neaga orice relatie comerciala cu tari straine privind tehnologia sau motoarele de racheta.

După ce materialul a fost publicat în The New York Times, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexander Turcinov a declarat că Kievul nu a furnizat tehnologia rachetelor către Coreea de Nord. Potrivit „Interfax“, Turcinov a acuzat serviciile secrete ruse ca au instigat aceasta campanie anti-ucraineană pentru a acoperi implicarea Rusiei în programele nucleare și de rachete din Coreea de Nord.

În ultimele luni, Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de succes de rachete balistice și, potrivit SUA, este capabilă sa lanseze rachete pe o rază de până la 6700 km. Coreea de Nord susține că poate construi focoase nucleare suficient de compacte pentru a fi purtate de rachetele balistice. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *