Dubla viaţă a judecătorului „Big Brother”: Magistrat la Iaşi, lobby-ist la Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Intervenţiile pe care judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, le-a făcut pentru intermedierea unor întâlniri cu demnitari din Republica Moldova au fost considerate fapte de corupţie de către magistraţii români. Detaliile apar în motivarea sentinţei prin care magistratul a fost condamnat, în faza de fond a procesului, la 4 ani şi 2 luni de închisoare. Dan Anton a declarat că este nevinovat şi a cerut achitarea sa.

Apărarea încrederii în magistrat, ca persoană care înfăptuieşte justiţia, este un deziderat care justifică măsuri de exemplaritate, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea condamnării judecătorului Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi. Potrivit instanţei, măsurile de exemplaritate se vor concretiza prin pedepse privative de libertate în regim de detenţie.

Dan Anton a fost condamnat, pe 6 iulie 2017, la 4 ani şi 2 luni de închisoare. El a fost găsit vinovat de două infracţiuni de trafic de influenţă şi a fost achitat pentru infracţiunile de violare a vieţii private, şantaj şi dare de mită. În timpul procesului, Dan Anton a susţinut că este nevinovat şi a respins acuzaţiile procurorilor DNA.

În acelaşi dosar, fostul senator Teodor Haucă a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă, iar afaceristul italian Renato del Gatto a primit 2 ani cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Iubita lui Dan Anton, Marina Moglan, acuzată de complicitate la şantaj şi complicitate la dare de mită, a fost achită, aceeaşi decizie a fost dată şi în cazul grefierei Mihaela Gabriela Prelipcean, care a fost acuzată de favorizarea făptuitorului. În acest moment, dosarul este la Curtea Supremă unde se judecă apelul.

Potrivit sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, Dan Anton a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă legat de un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel şi pentru promisiuni că o să intervină pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova cât şi pe lângă unii membri din guvernul acestui stat.

Telefonul din Republica Moldova

„O rudă de-a soţiei mele a făcut el prostie ceva pe acolo, la dumneavoastră şi la puşti i-a dat patru ani jumătate de puşcărie”, îi spunea Sergiu Cavcaliuc, consilier local în Republica Moldova, fostului senator PD, Teodor Haucă, pe 6 mai 2014. Discuţia telefonică a fost însă înregistrată de serviciile secrete pentru că fostul parlamentar român, în prezent afacerist, era interceptat în baza unui mandat pe siguranţă naţională, emis de magistraţii Curţii Supreme. Cei doi vorbeau despre Ion Picicurov, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru contrabandă cu ţigări aduse din Republica Moldova.

„L-a-nchis mai pe degeaba. Cu nişte ţigări nu ştiu ce acolo, cu nişte…cu prostie mai pe scurt aşa ca dumneavoastră să-nţelegeţi”, insista Cavcaliuc pe lângă parlamentarul român. Picicurov fusese condamnat de Judecătoria Huşi şi contestase sentinţa. În momentul discuţiei dintre cei doi dosarul se afla la Curtea de Apel Iaşi. De aceea, Haucă a apelat la prietenul său, judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi.

Citiţi mai mult aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...