Mold-street: Cu cât vor fi majorate de fapt salariile profesorilor în anul curent

16144619_1222274677853454_1256920967_n
Foto: zdg.md

De la 1 septembrie, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din instituțiile de învățământ preuniversitar ar urma să fie majorate cu 11,3%, până la 5.600 de lei, comparativ cu nivelul de 5.032,8% din trimestrul IV al anului 2016, anunţă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Ţinând cont însă de rata inflaţiei de peste 7%, creşterea reală va fi de maximum 4%, adică de 12 ori mai puţin decât au cerut la începutul anului învăţătorii, scrie mold-street.com.

Noile salarii de funcție ale cadrelor didactice și științifico-didactice (din instituțiile de învățămînt superior finanțat de la buget) urmează a fi stabilite de la 1 septembrie 2017.

Administraţia MSMPS, mai propune şi ajustarea în aceeaşi proporţie de 11,3% şi “a salariilor tarifare orare pentru personalul încadrat în activitatea didactică stabilite în anexa nr.16 la Hotărîrea Guvernului nr.381 din 13 aprilie 2006”.

Pentru aceste ajustări se estimează că vor fi necesare circa 132 de milioane lei, iar punerea în aplicare a modificărilor „se va efectua în limita alocațiilor bugetare aprobate anual în acest scop și a veniturilor proprii ale instituțiilor”, susţine ministerul.

În acelaşi timp salariile tarifare orare pentru angajații din alte domenii de activitate va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018.

Ministerul mai precizează că prin Hotărîrea Guvernului nr.195 din 13 martie 2013 sunt reglementate condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățămînt superior de stat cu autonomie financiară.

Astfel statul garantează cuantumul minim al salariilor de funcție pentru personalul științifico-didactic la nivelul cuantumului salariului de funcție stabilit pentru personalul științifico-didactic din instituțiile de învățământ superior și postuniversitar finanțat de la buget. Respectiv, sunt propuse ajustări şi la condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățămînt superior de stat cu autonomie financiară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente