Actualitate

ULTIMA ORĂ / Contrabandă ruso-iraniană

Traseul contrabandei a inclus Siria, mai precis baza militară aeriană a Rusiei din Latakia și portul Tartus.

În luna iunie, avioanele iraniene au aterizat de două ori la baza aeriana Hmeymim din Siria, pentru ca de la baza ruseasca să transfere în mod ilegal încărcătura militară. De pe baza aeriană armele au fost transportate în portul sirian Tartus, iar de acolo, cu nava de transport „Sparta-3“, în portul rusesc Novorossisk.

Potrivit serviciului VesselFinder, care urmărește localizarea navelor, „Sparta-3“ a ieșit din Tartus pe 5 august, iar la 13 august a ajuns la Novorossiisk.

Dacă informația va fi confirmată, aceasta ar însemna o încălcare de catre Iran și Rusia a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU Nr.2231 privind planul general al activităților programului nuclear iranian. În al cincilea paragraf al documentului se prevede că furnizarea de arme către Iran și service-ul lor ar trebui să obțina acordul prealabil al Consiliului de Securitate al ONU.

Ce fel de armament și de ce a fost transferat din Iran în Rusia nu se precieaza.

De exemplu, rezoluția Consiliului de Securitate al ONU precizează modul in care se fac in Iran livrari de tancuri, sisteme de artilerie, avioane de lupta, elicoptere, nave de război, rachete și sisteme de rachete. Transferul de tehnica militara din Iran în Rusia s-a făcut, probabil, în scop de reparații a acesteia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *