05:45:29 20.04.2024
Stiri

Ce are un impact mai mare asupra succesului: personalitatea sau inteligenţa? Descoperirea surprinzătoare a unui studiu

Știri 14.08.2017 07:30 Vizualizări1492 Autor: Ziarul National


Ce are un impact mai mare asupra succesului: personalitatea sau inteligenţa? Descoperirea surprinzătoare a unui studiu Descopera

Economistul James Heckman susţine că inteligenţa nativă este unul din factorii care contribuie la crearea unui om de succes, iar, în acest sens, personalitatea este chiar un factor mai important decât nivelul de inteligenţă.

Heckman susţine că IQ-ul are un rol minor în succesul unei persoane, doar 1-2%. Dacă acesta este cazul, care este factorul principal care face ca un individ să aibă succes?

Ştiinţa nu are un răspuns definitiv la această întrebare, pentru că reţeta succesului are şi o doză (variabilă) de noroc. Ceea ce se cunoaşte este că personalitatea este un factor-cheie, scrie The Independent, citat de Descoperă.

Heckman, împreună cu colegii săi, a publicat un studiu în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences în care se demonstra cum succesul (cel puţin acela financiar) era corelat cu conştiinciozitatea, o trăsătură de personalitate marcată de perseverenţă, auto-disciplină şi hărnicie.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa a analizat patru seturi de date diferite, care includeau scoruri de IQ, rezultate la diferite teste standardizate a câtorva mii de persoane din Marea Britanie, Statele Unite şi Olanda. Unele seturi de date includeau mai multe teste efectuate de aceleaşi persoane pe o durată de mai multe decenii, alături de activităţile, venitul, cazierul, masa corporală şi calitatea vieţii.

Astfel, „abilităţile non-cognitive”, aşa cum le numeşte Heckman, precum perseverenţa, joacă un rol sensibil mai important decât coeficientul brut de inteligenţă.

De asemenea, expertul sugerează că această trăsătură de caracter poate fi mai uşor modelată în copilărie decât inteligenţa propriu-zisă, printr-o educaţie bună.

Desigur, IQ-ul rămâne un factor, cineva cu un coeficient de inteligenţă de 70 nu poate face aceleaşi lucruri pe care le face cineva cu un IQ de 130-140.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md