5 lucruri inexplicabile care se întâmplă atunci când dormim

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noaptea ne place să dormim în linişte şi să ne încărcăm cu energie. Nu toate serile decurg, însă, cum ne-am dori. Motivul? De la coşmarurile care ne perturbă visul, până la senzaţiile pe care le resimţim fizic după ce ne trezim. Bright Side a alcătuit o listă cu cele mai întâlnite episoade de acest gen, care continuă să fie un mister şi pentru oamenii de ştiinţă.

1. Paralizia în timpul somnului

Cum se simte: Persoana care se trezeşte în timpul nopţii are senzaţia că nu se poate mişca. La această stare se adaugă şi halucinaţiile şi sentimentul că cineva este în cameră. În antichitate, se spunea că acest lucru se întâmplă atunci când spiritele rele ne vizitează în timp ce dormim.

Ce se întâmplă: În mod normal, când adormim, intrăm într-o stare de paralizie astfel că rămânem într-o poziţie oarecum statică. Senzaţia de paralizie o resimţim atunci când muşchii nu ies din amorţeala somnului odată ce creierul îţi dă trezirea. Aproximativ 7% din populaţie s-a confruntat cel puţin o dată în viaţă cu aşa ceva.

2. Halucinaţiile

Cum se simte: Când o persoană este pe punctul de a adormi, dar este încă conştientă şi are impresia că vede imagini neclare în faţa ochilor, asociate, de cele mai multe ori, cu creaturi înfricoşătoare.

Ce se întâmplă: Copiii sunt vizaţi, în special, de aceste episoade care ar putea reprezenta şi motivul pentru care nu vor să doarmă. Astfel de halucinaţii se pot datora stresului sau imaginaţiei bogate, dar pot apărea şi după o beţie.

3. Vorbitul în somn

Cum se simte: De cele mai multe ori, persoanele care vorbesc în timp ce dorm nu sunt conştiente de acest lucru. Din punct de vedere psihologic, astfel de episoade nu trădează o problemă existentă la nivelul activităţii cerebrale.

Ce se întâmplă: Bărbaţii şi copiii se confruntă cel mai des cu astfel de episoade, iar motivul principal îl reprezintă stresul şi refuzul de a se acomoda cu o situaţie din realitate.

4. Visul în cascadă

Cum se simte: Persoana visează, se trezeşte, dar lucruri ciudate continuă să se întâmple. Se pare că doar visase că se trezise.

Ce se întâmplă: Cei care practică ezoterismul cred că dacă ai un astfel de vis, în cascadă, înseamnă că eşti predispus la practici spirituale.

5. Visurile repetitive

Cum se simte: Cel mai probabil cei mai mulţi dintre noi au visuri ciudate care revin în peisaj, cu acelaşi scenariu la bază.

Ce se întâmplă: Psihologii cred că creierul nostru face uz de aceste vise pentru a atrage atenţia asupra lucrurilor pe care nu le observăm în viaţa de zi cu zi. Acestea vor continua să revină până când nu le rezolvăm.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...