(SONDAJ) Salariul mediu al moldovenilor care lucrează în Rusia: Câți vor să revină acasă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldovenii care muncesc în Rusia sunt plasați pe locul 4 la salarii printre migranții din CSI și Georgia, iar majoritatea dintre ei nu vor să se întoarcă acasă. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat în Rusia pe un eșantion de 8.700 de migranți, scrie Kommersant.

Potrivit publicației, în Federația Rusă lucrează circa 430 de mii de migranți moldoveni, cu 60 de mii mai puțin față de anul 2016. Însă s-a majorat numărul de femei printre migranți.

Sondajul arată că salariul mediu al unui migrant moldovean în Rusia e de 35.300 de ruble în cazul muncii legale și cu peste 2 mii de ruble mai puțin în cazul unui serviciu ilegal – 33.200 de ruble. Moldovenii au printre cele mai mari salarii, mai puțin decât belarușii (41.000 de ruble), azerii și georgienii (câte 35.900 de ruble). Totuși, salariul mediu al unui migrant este 84% din salariul mediu al unui rus.

Datele mai arată că mai mult de jumătate dintre moldovenii din Federația Rusă nu planifică să revină acasă – 52,9%. Totodată, 25,4% au de gând să facă o navetă permanentă între Rusia și Republica Moldova, iar la polul opus sunt doar 8,4% care vor să lucreze 1-2 ani în Rusia și să se întoarcă acasă și 7,7% care preconizează să lucreze doar câteva luni și să revină în Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...