(INFOGRAFIC) Rachetele instalate de Rusia în Crimeea sunt capabile să lovească majoritatea țărilor UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În raza de distrugere a rachetelor ruseşti desfăşurate de Rusia în Crimeea se află majoritatea ţărilor UE. O infografie în acest sens a fost publicată de Ministerul teritoriilor ocupate temporar din Ucraina.

Se remarcă faptul că, în decembrie 2015, Flota Mării Negre a Federaţiei Ruse a fost completată cu două nave – „Zelionii Dol“ şi „Serpuhov“, care sunt echipate cu sisteme de rachete „Kalibr-NK“. Acest armament, în cazul utilizării de rachete de tip ZM-14 (SS-N-27 Sizzler) permit lovirea ţintelor pe o rază de 2.500 km.

Astfel, cele două nave, aflate lângă coasta Crimeei, pot lansa rachete care să lovească ţinte din România şi până în Franţa sau ţările scandinave, dar şi în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, precum şi un punct strategic important precum Canalul Suez.

Se subliniază că Rusia pune accentul pe astfel de nave pentru că Tratatului INF din 1987 interzice rachete de croazieră terestre similare ZM-14. În timp ce o nava înarmată cu astfel de rachete este relativ ieftină şi poate profita de avantajul aflării sub protecţia forţelor de coastă pentru a lansa atacuri de pe mare. În momentul de faţă, „Zelionii Dol“ şi „Serpuhov“ fac parte din flota Baltică a Rusiei, ceea ce înseamnă că în zona afectată se află aproape toate ţările europene, inclusiv Islanda.

Anterior, cele două nave, care la vremea respectivă erau în componentaFlotei Marii Negre a Rusiei, au lansat lovituri cu rachete în trei rânduri împotriva unor ținte de pe teritoriul sirian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...