Trump și președintele Chinei au discutat despre Coreea de Nord: Ce soluții pot exista

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping, într-o convorbire telefonică desfășurată vineri noaptea, că înțelege deplin rolul pe care China îl joacă în problema nucleară nord-coreeană, transmite sâmbătă Reuters, citând postul public de televiziune chinez.

Referitor la convorbirea telefonică a celor doi președinți, Casa Albă a dat sâmbătă publicității un comunicat potrivit căruia Phenianul „trebuie să renunțe la comportamentul provocator”.

Cei doi lideri și-au reiterat „angajamentul comun față de o denuclearizare a Peninsulei Coreene”, relevă comunicatul citat.

În timpul convorbirii telefonice cu Donald Trump, șeful statului chinez a spus că este nevoie de o soluție pașnică în dosarul nuclear nord-coreean și că SUA și China au un interes comun în denuclearizarea Peninsulei Coreene și în protejarea păcii și a stabilității regionale.

De asemenea, Casa Albă a anunțat sâmbătă că forțele americane „sunt pregătite” să protejeze teritoriul Guam, în contextul în care Phenianul a declarat că ia în calcul lansarea de rachete către această insulă americană din Pacific. Într-o convorbire telefonică cu guvernatorul insulei Guam, Eddie Calvo, președintele Trump l-a asigurat că „forțele americane sunt pregătite să garanteze siguranța și securitatea populației din Guam, ca și a celei din SUA în întregul lor”.

Vineri, Donald Trump a formulat noi amenințări la adresa Coreei de Nord, afirmând că forțele armate americane sunt pregătite să răspundă oricărui gest ostil. De cealaltă parte, Phenianul susține că SUA aduc Peninsula Coreeană în pragul războiului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...