Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Bătălia noastră continuă

Bătălia noastră continuă

După recomandările Comisiei de la Veneţia, după nenumărate proteste, după îndemnuri din partea deputaţilor Parlamentului UE, Comisiei Europene şi Departamentului de Stat al SUA, Parlamentul R. Moldova, ignorând toate aceste acțiuni, a decis să adopte, în doar 4 minute, sistemul mixt, care se bucură de susţinerea a doar 17% dintre cetățeni. Da, asta a arătat sondajul de opinie „Percepţia publică despre Guvernare, Partide Politice şi Sistemul Electoral din R. Moldova”, realizat de compania americană Lake Research Partners, în comun cu Centrul IMAS, la cererea Partidului Democrat (PD). Sondajele apolitice arătau date similare, numărul celor care au susţinut sistemul constituind mai puţin de 25%.

Preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor (PSRM) au făcut promisiuni cetăţenilor că nu vor schimba sistemul electoral, dacă Comisia de la Veneţia va da aviz negativ, că vor aloca 25 de locuri în Parlament cetăţenilor din diasporă şi din stânga Nistrului, că vor reduce pragul electoral de la 6% la 4% pentru partidele politice, şi că nu vor coopera cu PD. Preşedintele Dodon chiar a avut drept de veto, dar totuşi a promulgat legea la doar 4 ore de la votul exprimat de Parlament. Și preşedintele, și PSRM nu şi-au onorat promisiunile.

Cel mai important însă e că niciun partid din Parlament nu a făcut campanie electorală în 2014 pentru schimbarea sistemului electoral. Niciun deputat din Parlament nu a fost ales ca să schimbe sistemul electoral: și PD, și PSRM, și PPEM nu au intrat în Legislativ pentru a schimba sistemul electoral. Parlamentul nu a avut legitimitate populară să întreprindă aceste schimbări. Mulţi dintre actualii deputaţi, aleşi pe listele unor partide, s-au alăturat altor formațiuni, iar alţii au creat partide noi. Într-o ţară cu adevărat democratică, deputaţii nu-şi schimbă partidele după alegeri şi nu creează partide noi.

Adoptarea sistemului mixt este un pas înapoi în dezvoltarea democraţiei în R. Moldova şi trimite un semn îngrijorător tuturor cetăţenilor despre viitorul Moldovei. Noi, cei din diasporă, suntem dezamăgiţi că am fost minţiţi atâţia ani că se aşteaptă un viitor prosper, cu adevărat pro-european. Am fost inspiraţi de voi, cei de la conducere, să venim acasă şi să contribuim la bunăstarea ţării. Am fost îndemnaţi de voi să vă votăm în 2009, 2010 şi 2014 şi să alegem un altfel de viitor pentru Moldova, ca ulterior să ne alegem cu ce? Cu dorinţa voastră de a vă consolida puterea şi de a vă gândi la propriul interes, şi nicidecum la noi, cetăţenii R. Moldova. Asta am înţeles prin adoptarea sistemului mixt.

Ce rămâne de făcut, dragi cetăţeni? Rămâne să ne mobilizăm pentru alegerile din anul viitor, să discutăm cu rudele şi prietenii despre ce se întâmplă în ţară, să-i susţinem să se implice activ în viaţă politică, să protestăm, să solicităm în continuare Comisiei Electorale Centrale să deschidă mai multe secţii de votare peste hotare şi să asigure buletine de vot pentru toţi cetăţenii, să cerem deputaţilor să acţioneze în interesul cetăţenilor, să le amintim promisiunile pe care le-au făcut şi să ne explice de ce nu le-au realizat, iar când vor veni alegerile – să-i penalizăm pe cei care ne-au minţit şi s-au gândit la propriul interes. Bătălia noastră continuă!

Felicia Bechtoldt, Salem, SUA