Kenyatta a făcut apel la calm şi unitate după ce au apărut cifrele oficiale finale privind scrutinul de marţi. Opoziţia a anunţat însă că nu recunoaşte realegerea şi totodată că nu va apela la justiţie pentru a contesta ceea ce consideră o fraudă.

Ulterior, relatările despre violenţe s-au succedat din mai multe surse. Au fost auzite focuri de armă şi s-au raportat jafuri în cartiere sărace ale capitalei Nairobi — Kibera, Mathare, Kawangware şi Kairobangi. Un centru al opoziţiei este şi oraşul Kisumu din vestul ţării, unde poliţiştii au făcut uz de arme pentru a-i împrăştia pe manifestanţi.Observatorii internaţionali au declarat că procesul electoral a fost corect, iar ambasadorul Statelor Unite, Robert Godec, a dat publicităţii în numele corpului diplomatic în care arată că "în caz de litigii sau dezacorduri, constituţia Kenyei este foarte clară privind modul de soluţionare. Violenţa nu trebuie să fie niciodată o opţiune".

James Orengo, unul dintre locotenenţii lui Odinga, a declarat: "Pentru noi, mersul în instanţă nu este o alternativă. Am mai fost acolo". El a reamintit că poporul kenyan are un istoric de rezistenţă faţă de fraudele electorale, dar nu a făcut un apel explicit la proteste.

După alegerile din 2007, în Kenya au urmat violenţe soldate cu peste 1100 de morţi şi 600.000 de refugiaţi.