Olivia Headon, purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), a declarat că 602.759 de persoane s-au întors acasă între ianuarie şi iulie, în timp ce s-au înregistrat 809.661 de persoane strămutate în acest an.
   
''Siria nu este sigură", a avertizat Headon într-un briefing de presă la sediul ONU din Geneva. "Locurile unde oamenii se întorc nu sunt pregătite'' pentru sosirea lor, a notat ea.
   
Potrivit OIM, marea majoritate a celor care se întorc (84%) sunt sirieni strămutaţi în interiorul Siriei şi peste 90% s-au întors la casele lor.
   
Urmează apoi cel mai mare număr de persoane (16%) care s-au întors din Turcia. Urmate de cele care s-au întors din Liban, Iordania şi Irak. Refugiaţii care se întorc din Turcia şi Iordania au revenit în principal în guvernoratele Alep şi Al Hasakeh.
   
"Aproximativ 27% dintre persoanele care s-au întors au declarat că au făcut acest lucru pentru a-şi proteja bunurile sau proprietăţile şi 25% s-au referit la situaţia economică îmbunătăţită în zona lor de origine", a spus Headon.
   
Printre alte motive pentru întoarcerea lor se numără înrăutăţirea situaţiei economice în locul unde aceşti oameni căutau refugiu (14%).
   
Au fost enumerate de asemenea aspecte sociale sau culturale precum legăturile tribale, afilierea politică sau alte obstacole care au împiedicat integrarea lor în zona de strămutare (11%) şi îmbunătăţirea situaţiei de securitate în zona unde s-au întors (11%).