În ultimele zile, pasagerii au fost nevoiţi să aştepte la cozi lungi la controalele de securitate pe aeroportul El Prat după ce agenţii de securitate angajaţi de compania multinaţională Eulen au intrat luni în grevă pentru a protesta faţă de condiţiile de muncă.Cei 360 de angajaţi ai Eulen au votat joi seară pentru o grevă pe termen nelimitat începând de luni, respingând o ofertă de creştere a salariilor cu 18%. Greviştii sunt obligaţi prin lege să asigure 90% din servicii.

În aceste condiţii, guvernul a decis, după o reuniune a comitetului de criză, să trimită în ajutor Garda Civilă, a anunţat ministrul infrastructurii, Inigo de la Serna.

Poliţiştii vor ajuta la controlul bagajelor şi al pasagerilor, a precizat el.

''Nu trebuie să uităm nivelul de alertă antiteroristă'', iar desfăşurarea Gărzii are ca scop să evite ''orice problemă în acest domeniu'', a explicat ministrul.

Spania se află la nivelul 4 de alertă antiteroristă, penultimul.

Între 2009 şi 2016, traficul de pasageri pe aeroportul din Barcelona a crescut cu peste 60%, greviştii acuzând o reducere de la 500 la 360 a numărul agenţilor în acelaşi interval.

Aeroportul El Prat a devenit o platformă europeană pentru companiile low-cost care profită de pe urma atracţiilor turistice din Barcelona şi de pe Costa Brava.