00:16:45 20.04.2024
Stiri

Trump îi „mulțumește” lui Putin pentru EXPULZAREA diplomaților americani din Rusia: Ce răspuns pregătesc americanii

Știri 11.08.2017 17:00 Vizualizări1860 Autor: Ziarul National
Trump îi „mulțumește” lui Putin pentru EXPULZAREA diplomaților americani din Rusia: Ce răspuns pregătesc americanii NBC


Președintele american, Donald Trump, i-a mulțumit joi omologului său rus, Vladimir Putin, pentru decizia de a reduce numărul diplomaților americani la Moscova, explicând într-un mesaj nuanțat de ironie că măsura va permite Statelor Unite să economisească „mulți bani”, notează AFP.

Într-un context diplomatic foarte tensionat, cu relații între cele două puteri la cel mai jos nivel de după Războiul Rece, Putin a anunțat la finalul lunii iulie o reducere drastică a persoanelor de la misiunile americane din Rusia, diplomați sau personal tehnic.

„Vreau să-i mulțumesc pentru că noi încercăm să diminuăm cheltuielile și, în ceea ce mă privește, sunt foarte recunoscător că el se desparte de un mare număr de persoane, pentru că acum noi avem costuri mai mici”, a declarat Trump, aflat la domeniul său de golf din Bedminster (New Jersey), părând să ironizeze situația, arată AFP, potrivit agerpres.ro.

„Nu există cu adevărat niciun motiv pentru ca ei (diplomații care vor pleca — n.r.) să se întoarcă acolo. Apreciez foarte mult că am reușit reducerea facturii Statelor Unite”, a insistat președintele american, completând: „Vom economisi mulți bani”.

Ca represalii la votul din Congresul american, care a decis impunerea de noi sancțiuni economice Rusiei, liderul de la Kremlin a impus aceste măsuri care intră în vigoare pe 1 septembrie.

Personalul ambasadei și al consulatelor americane va trebui să fie redus cu 755 de persoane, pentru a ajunge la 455, adică nivelul efectivului diplomatic al Rusiei în SUA.

Pe de altă parte, ca răspuns la expulzarea diplomaților americani din Rusia, autoritățile americane ar putea închide unul dintre cele patru consulate generale rusești situate în Statele Unite ale Americii, scrie ziarul „Kommersant“, citând surse diplomatice.

Soluția ar putea fi anunțată de secretarul de stat al SUA Rex Tillerson la 1 septembrie. Potrivit publicației, problema misiunilor diplomatice ale Rusiei și Statelor Unite ale Americii a fost discutată la recenta întâlnire a lui Tillerson cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la Manila, în Filipine.

În prezent, SUA au pe teritoriul rusesc trei consulate generale – la St. Petersburg, Ekaterinburg și Vladivostok, iar partea rusă are în SUA patru consulate: la New York, San Francisco, Seattle și Houston.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md