Ambasadorul SUA îl contrazice pe Rogozin: „Instruirea militarilor moldoveni la Bulboaca nu amenință pe nimeni”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, dezminte informațiile lansate în spațiul public de vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, conform cărora americanii ar pregăti militarii moldoveni pentru un eventual conflict la Nistru.

„Am văzut aici în mod foarte deschis și transparent că toate obiectele sunt pentru instruirea și pregătirea care pe nimeni nu amenință”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău vizavi de afirmaţiile vicepremierului rus.

Potrivit lui Pettit, ar fi vorba de anumite neînțelegeri, deoarece scopul instituțiilor americani este de a pregăti militarii moldoveni pentru a participa în diferite misiuni de menținere a păcii..

„Scopul principal pentru noi și pentru Armata Națională este îmbunătățirea armatei. Noi încercăm să pregătim Armata Națională pentru a participa în diferite misiuni de menținere a păcii”, a adăugat ambasadorul Pettit.

Citeşte şi: Intenția Forţelor Navale ale SUA de a construi opt edificii la Bulboaca a pus pe jar Rusia; Reacţia furibundă a lui Rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat drept persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, s-a arătat deranjat de decizia Forţelor Navale ale Statelor Unite (United States Navy) de a construi câteva obiecte militare la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca.

„Proiectarea și construcția instalațiilor pentru operațiuni militare în zonele urbane. Americanii încep să antreneze forţele militare ale Republicii Moldova în eventualitatea unui nou conflict armat cu Transnistria“, a comentat Rogozin pe o reţea de socializare.

Președintele Igor Dodon a menţionat că se va opune planurilor US Navy. „Chiar dacă au fost unele înțelegeri până la numirea mea, eu voi bloca totul. Noi trebuie să menținem statutul nostru de neutralitate”, a declarat Dodon, menționând că va verifica această informație.

Citeşte şi: Forţele Navale ale SUA intenţionează să construiască opt edificii, între care un centru comercial, la baza militară de la Bulboaca

Marina SUA este în căutarea unui antreprenor care să edifice pe teritoriul bazei de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca, a opt obiecte, trei dintre care au un caracter obligatoriu – oficiu, bloc locativ şi hotel, iar alte cinci secundare – o şcoală, o staţie de deservire, construcţii locative şi un centru comercial. Potrivit cerințelor tenderului, antreprenorul va trebui să efectueze „proiectarea şi construcția obiectelor pentru desfășurarea operațiunilor militare în condiții urbane pe teritoriul bazei de la Bulboaca”, valoarea contractului fiind între 100 şi 250 de mii de dolari SUA.

Constructorul va trebui să respecte un şir de reguli, inclusiv solicitările Ministerului Apărării Republicii Moldova şi Marinei SUA, Comandamentului NAVFAC (Naval Facilities Engineering Command), precum şi să primească acceptul autorităților moldoveneşti.

Începând cu anul 2012, baza militară de la Bulboaca trece printr-un proces de renovare cu ajutorul financiar al SUA în valoare de 1,6 milioane de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...