„Această ultimă încercare a guvernului de a introduce noi reglementări, care ar restricţiona, în mod nejustificat, dreptul la libertatea de asociere, intensifică îngrijorările noastre. Modificările propuse au fost introduse de Ministerul Justiţiei în iunie 2017, prin includerea a trei articole suplimentare, într-un proiect de lege privind organizaţiile necomerciale, care a fost elaborat în strânsă cooperare cu societatea civilă şi aprobat de un Grup de Lucru, creat special în acest scop,  din care făceau parte membrii ONG-urilor şi un reprezentant al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR)”, se arată într-un comunicat.

„Cele mai recente modificări, introduse de Guvern, vor solicita ONG-urilor din Moldova, care primesc finanţare străină şi care sunt implicate în ceea ce este definit, la modul general, drept „activităţi politice” să-şi publice rapoarte financiare trimestriale şi anuale pe site-urile lor, să dezvăluie originea şi utilizarea finanţării, să raporteze, în special, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru "activităţile lor politice", şi să dezvăluie veniturile personalului şi membrilor consiliului. Modificările prevăd, de asemenea, sancţiuni severe pentru nerespectarea acestor cerinţe, inclusiv amenzi mari, excluderea din mecanismul financiar guvernamental, care facilitează şi încurajează donaţiile voluntare către ONG-uri de către contribuabili (o schemă menită să reducă dependenţa ONG-urilor de finanţările străine şi guvernamentale), dar şi potenţiala închidere a acestora ( care poate fi exercitată printr-o decizie judecătorească)”, mai spun reprezentanţii Amnesty International.

Reprezentanţii Amnesty International spun că mai degrabă, modificările propuse recent în proiectul legii ONG-urilor par să aibă menirea de a descuraja, de a reduce la tăcere şi, eventual, de a elimina societatea civilă independentă, acele organizaţii care au o opinie critică la adresa Guvernului sau care contestă anumite decizii ale autorităţilor.

„Este îngrijorător că propunerea vine în contextul unei confruntări politice în creştere, faţă de schimbările recente în sistemul electoral. Multe ONG-uri independente, inclusiv cele care nu lucrează direct pe probleme electorale ca atare, au denunţat aceste schimbări ca fiind nedemocratice şi semnificând manipularea sistemului politic al ţării de către anumite interese de afaceri puternice şi de către mass-media aflată şi controlată de către aceştia. Aceleaşi ONG-uri au fost ţinta unei campanii guvernamentale de hărţuire şi intimidare”, se mai arată în comunicatul lansat de organizaţie.

Astfel, Amnesty International solicită autorităţilor din Republica Moldova şi, în special, Ministerului Justiţiei să retragă cele trei articole noi, pe care le-a introdus recent în proiectul nou de lege a ONG-urilor şi să se asigure că orice alte modificări propuse să fie în concordanţă cu obligaţiile Republicii Moldova ce ţin de legislaţia internaţională privind drepturile omului, dreptului asociaţiilor de a căuta, primi şi utiliza resurse din surse străine.
 
„Autorităţile ar trebui, de asemenea, să se asigure că organizaţiile societăţii civile, în calitate de părţi interesate direct, sunt consultate şi li se oferă o posibilitate reală de a contribui la versiunea finală a acestei legi importante înainte ca aceasta să ajungă în parlament pentru a fi votată”.