12:48:59 19.04.2024
Stiri

Ghimpu continuă să arunce SĂGEȚI către Plahotniuc, chiar dacă în 2016 s-a rugat la Timofti să-l desemneze PREMIER: „Dă dovadă că este mai slab și mai fricos”

Politică 11.08.2017 08:30 Vizualizări5295 Autor: Ziarul National
Ghimpu continuă să arunce SĂGEȚI către Plahotniuc, chiar dacă în 2016 s-a rugat la Timofti să-l desemneze PREMIER: „Dă dovadă că este mai slab și mai fricos”


Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, nu poate să se resemneze cu faptul că formațiunea pe care o conduce a fost scoasă de la guvernare, iar primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, este la un pas să-și piardă definitiv postul. De toate acestea îl face vinovat pe liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, pe care l-a vrut premier la începutul anului 2016 și chiar a mers la președintele Nicolae Timofti pentru a-l convinge să-l desemneze pe acesta.

Mai nou, Ghimpu îndeamnă cititorii, într-un mesaj cu titlul „Chiar și după moarte, partea a III-a”, să facă un exercițiu de imaginație. „Dar să vedem ce ar fi urmat în cazul în care PL dădea un răspuns negativ în formarea unei coaliții cu V. Plahotniuc, care se temea de alegerile anticipate în 2016 precum floarea de cais de ploaia cu grindină.

Prima variantă: ar fi fost să rupă fracțiunea PSRM în două (așa cum a rupt fracțiunea PCRM, iar mai apoi și fracțiunea PLDM), ca cei detașați să intre în noua alianță pro-UE. Posibil da, dar puțin probabil, pentru că în fracțiunea PSRM deputații sunt pro-matușca Rossia și, având sprijinul ei, au șanse, cred ei, să ajungă la putere fără a trece la PD. Dodon a înțeles demult că puterea lui e în unitatea partidului și a fracțiunii și cunoscând talentul lui Plahotniuc în „unire deputați” a avut grijă să-și îmbărbăteze ortacii cu victoria lor la viitoarele alegeri.

A doua variantă: Alianța PD-ului cu ambele fracțiuni PSRM și PCRM, care ar fi dus la schimbarea direcției politice a Republicii, fără a avea loc alegeri anticipate în urma cărora la putere ar fi venit partidele proruse, ponderea principală revenindu-i PSRM-ului. Posibil, anume această variantă și era, cred eu, pe agenda zilei. PD avea cu ce se îndreptăți, dând vina pe PL și motivând că din cauza refuzului nostru este „nevoit” să facă Coaliție cu PSRM și PCRM. O dovadă în acest sens este alianța ascunsă de astăzi cu PSRM. Deocamdată, doar schimbarea direcției politice rămâne sub semnul întrebării și asta cel mai probabil până la următoarele alegeri parlamentare... Această variantă, însă, rămânea valabilă, deoarece celor doi (PD și PSRM) le era greu să creadă că noi, liberalii, vom accepta o Coaliție cu cei 14 comuniști, aduși de V. Plahotniuc”, scrie Ghimpu pe facebook.

Mihai Ghimpu mai spune că anume Vlad Plahotniuc ar fi fost inițiatorul moțiunii de cenzută pentru demiterea Guvernului Streleț. „Fracțiunea PD a susținut moțiunea de cenzură înaintată de fracțiunile PSRM și PCRM împotriva Guvernului format de PLDM, PDM și PL. PLDM tocmai din acest motiv a refuzat să mai participe în continuare la guvernare... Moțiune, care astăzi, pot spune cu siguranță, a fost depusă la inițiativa lui Plahotniuc, ca mai apoi să poată deveni prim-ministru (și dacă nu i-a mers în iarnă, nu-i exclus că-i va merge în toamnă).

Așadar, pentru a nu ajunge atunci în situația de a pune în pericol vectorul european și de a nu ne face de rușine în fata celor care ne-au ajutat politic și financiar, noi, liberalii, analizând toate părțile bune și rele, am decis să acceptăm propunerea PD-ului de a forma Coaliția, chiar și cu cei 14 comuniști”, povestește acesta.

Relațiile cu Vlad Plahotniuc, spune Ghimpu, s-au răcit după ce situația politică, economică și socială s-a stabilizat. „Dar, vorba ceea, pofta vine mâncând. Printre proiectele și problemele discutate în cadrul Coaliției sau cu coordonatorul Coaliției au început să apară și proiecte pe care noi, liberalii, le respingeam pe motivul că contraveneau programului PL.

Cu timpul, poziția noastră neclintită în unele probleme, dar și faptul că eu insistam public asupra tragerii la răspundere a tuturor care au fost implicați în furtul miliardului, inclusiv a vinovatului principal Ilan Șor, precum și prezentarea listei de către Guvernatorul BNM cu numele celor care au luat credite neperformante de la BEM, bănuiesc a început să-l deranjeze puternic pe „colegul” nostru de Coaliție. A mai fost și numirea unor ambasadori, membri PSRM, fără a se discuta în Coaliție; modificarea Codului Electoral cu votul uninominal și mixt, proiecte discutate cu Dodon și nu cu liberalii, care și-au asumat actul guvernării într-o perioadă proastă pentru republică.

Totuși, deranjul cel mai mare, cred eu, a fost promovarea UNIRII Republicii cu România de către PL și de către mine, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii. Și asta chiar dacă niciodată nu ni s-a reproșat deschis nimic. Tocmai de aceea, bănuiesc, am și nimerit noi „în lista neagră”, iar alții - în funcții și în „îmbrățișările” înflăcărate ale liderului PDM. Un politician, care folosește în lupta politică măciuca procuraturii împotriva partenerilor și opozanților săi din cauza că au poziția sa pe departe nu înseamnă că el este cel mai puternic, ba din contra, dă dovadă că este mai slab și mai fricos decât ceilalți politicieni! Va urma...”, a conchis Ghimpu.

Democrații nu au răspuns niciodată la acuzațiile aduse de Mihai Ghimpu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md