Aproximativ 1.600 de pompieri, sprijiniţi de 500 de vehicule, luptau joi seară împotriva a 11 focare în centrul şi nordul ţării, potrivit site-ului Protecţiei Civile.

Circa 800 de militari au fost mobilizaţi pentru a supraveghea alte 38 de focare care sunt ţinute sub control, sau sunt pe cale de a fi stinse.

Cel mai mare focar, situat în apropiere de Abrantes (centru), în regiunea Santarém, era în mare parte controlat joi seara, a declarat edila oraşului, Maria do Ceu Albuquerque.

Autorităţile sunt totuşi îngrijorate de prognoza meteo din următoarele zile.

Temperaturi mari (39 de grade Celsius), însoţite de vânturi puternice, favorizând incendiile, sunt prevăzute până duminică, a declarat Patricia Gaspar, purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile.

Pentru a răspunde acestei situaţii, toate regiunile Portugaliei au fost plasate în alertă portocalie de risc de incendii.

La jumătatea lunii iunie un uriaş incendiu, izbucnit la Pedrogao Grande, s-a soldat cu 64 de morţi şi peste 200 de răniţi, care a mistuit vegetaţia timp de cinci zile în centrul ţării înainte de a putea fi stins.