Expert economic: Transnistria supraviețuiește datorită energiei electrice vândute Chișinăului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia transnistreană este într-o criză profundă, iar enclava separatistă este dependentă de banii care sunt plătiți de Chișinău în schimbul energiei electrice, susține expertul economic Gheorghe Cojocaru.

El a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că „60 la sută din produsele transnistrene se desfac pe malul drept al Nistrului, doar șapte la sută din ceea ce se aduce la Tiraspol provine din Republica Moldova”.

Acesta a remarcat și dezechilibrul uriaș între exporturile și importurile cu Federația Rusă. Astfel, în timp ce zona din stânga Nistrului importă 60% din produse din Rusia, exporturile se limitează la doar 8%. Până și în România se exportă dublu – 15%.

„Economia transnistreană este, într-adevăr, într-o criză profundă, singura sa sursă de profit fiind livrarea de energie electrică în dreapta Nistrului”, a mai spus Cojocaru.

La sfârșitul anului 2014, Ucraina a sistat în totalitate exporturile de energie electrică spre țara noastră, iar de atunci Republica Moldova a devenit dependentă în totalitate de centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură aproape 80% din consumul intern.

Chiar dacă în această primăvară, pentru o perioadă scurtă Republica Moldova a reluat importurile din Ucraina, la începutul lunii iunie s-a revenit la furnizorul din regiunea transnistreană.

În ultimii ani, experții economici au criticat dur importul din Transnistria, întrucât astfel ar fi întreținut indirect regimul separatist de la Tiraspol și ar fi majorată datoria Republicii Moldova la gaze naturale, întrucât transnistrenii nu achită nici măcar un cent din consum.

Chișinăul achită în jur de 160 de milioane de dolari pentru energia cumpărată din stânga Nistrului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...