Deutsche Welle: Străinii pot obține acum cetățenia dacă împrumută statul cu 250.000 de euro pe 5 ani

bani_93060900-1280×723
Foto: PC: expresspress.ro

Deputații moldoveni au amendat Legea cetățeniei, oferind posibilitate străinilor bogați să obțină cetățenia Republicii Moldova dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Potrivit DW, societatea civilă a aflat post factum și atenționează că prin acest amendament Moldova a fost transformată de către actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităților, un miliard de dolari. Banii sunt căutați acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii – cetățenii moldoveni cu acte în regulă – sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă şi dobânda în cel mult 5 ani. „Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetăţeni, care deţin resurse financiare şi care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetăţenie, adică protecţie din partea autorităţilor Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curaţi şi legalizaţi din bugetul Moldovei”, atenționează Transparency International – Moldova.

În decembrie 2016, societatea civilă din Republica Moldova, sprijinită de partenerii de dezvoltare (FMI, BM, UE și SUA), a reușit să blocheze o altă inițiativă legislativă controversată prin care se încerca amnistia capitalurilor obținute ilegal. Atunci, datorită presiunii publice, proiectul numit cochet „pentru liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală” a fost retras din agenda parlamentară, chiar dacă fusese votat deja în prima lectură. Experții economici atenționau că, prin acel proiect, cei care au furat miliardul de dolari din băncile moldovenești ar încerca să aducă banii înapoi în Moldova, pentru a-i pune la adăpostul justiției corupte și controlate politic, legalizându-i înainte ca cei de la „Kroll” să ajungă la ei și să-i recupereze forțat.

Curios este faptul că autorii inițiativei legislative de amendare a Legii cetățeniei sunt aceiași deputați ca şi în cazul proiectului de „liberalizare a capitalului şi stimulare fiscală”. Între aceștia se numără însuși șeful legislativului, democratul Andrian Candu, și un al democrat, Sergiu Sîrbu, deputatul care „împachetează” juridic cele mai scandaloase inițiative legislative ale guvernării oligarhice.

Citește continuarea aici. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente