Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-deputatul învinuit de trădare de…

Ex-deputatul învinuit de trădare de Patrie se declară nevinovat

Iurie Bolboceanu

Ex-deputatul PDM, Iurie Bolboceanu, vizat într-o cauză penală ce ține trădare de patrie  și spionaj, se declară nevinovat. 

„Eu n-am trădat R. Moldova, nici secretele de stat”, a spus astăzi Bolboceanu după ședința de judecată.

Astăzi, s-a decis prelungirea termenului de  arest pentru Bolboceanu cu 30 de zile.

La 17 martie 2017, Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce îi transmitea informații secrete lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău informații.  Agentul străin, însă, a fost lăsat liber, deoarece convențiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofițerilor sub acoperire atașați misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr Grudin

Ulterior, dosarul fostului deputat Iurie Bolboceanu a fost trimis în judecată. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată cauza penală de acuzare a lui Iurie Bolboceanu în comiterea infracțiunii prevăzute de art.337 alin.(1) Cod penal, adică trădare de Patrie. Fostul deputat a fost reținut și se află în Penitenciarul nr.13.