Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto) Dorin Chirtoacă, din arest…

(foto) Dorin Chirtoacă, din arest la domiciliu, în centrul Chișinăului, cu un buchet de flori

Primarul suspendat al Chișinăului, aflat în arest la domiciliu în dosarul parcărilor cu plată, a fost surprins în această dimineață în centrul capitalei, pe str. Pușkin, îmbrăcat elegant și cu un buchet de flori în mâini.

Acesta era la volanul unui BMW, seria 3, cel mai probabil cel care se regăsește și în declarațiile sale de avere  (fabricat în 1997 și obținut în folosință de edil în 2012). Dorin Chirtoacă era însoțit de o tânără, care l-a așteptat în automobil. Acesta a coborât din mașină după ce a parcat pe str. Puskin, intersecție cu 31 august, plecând în direcția Mănăstirii Teodora de la Sihla cu un buchet de flori în mâîni. A revenit peste câteva minute, cu același buchet de flori. A urcat în automobil și a plecat.

Tatiana Iovu, avocata lui Dorin Chirtoacă nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a ne spune dacă primarul suspendat din funcție al capitalei a primit permisiunea procurorului sau a instanței de judecată pentru a încălca măsura de arest emisă pe numele său. Nu am reușit să discutăm cu procurorul Dumitru Robu, despre care ni s-a spus, din cabinetul său de la Procuratura Anticorupție, că este „la judecată”. Dorin Chirtoacă nu a răspuns la apelurile ZdG.

Dorin Chirtoacă este, oficial, în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.

„Partea apărării a înaintat o cerere prin care s-a solicitat aplicarea excepției de neconstituționalitate a deciziei de suspendare din funcție a edilului capitalei. Astfel, a fost admisă parțial cererea, urmând ca sesizarea părții apărării să fie expediată Curții Constituționale pentru a se expune. Ceea ce ține de suspendarea executării încheierii din 28 iulie, a fost respins de Curtea de Apel. Dorin Chirtoacă este suspendat din funcție”, a declarat, după ședință, Dumitru Robu, procurorul care se ocupă de acest caz.

Update: Tatiana Iovu a precizat într-o intervenție pentru ZdG că Dorin Chirtoacă se afla în drum spre ședința de judecată atunci când a fost surprins în centrul Capitalei. Ea ne-a spus că în acest moment, părțile se află în ședință.

UPDATE 2: Dorin Chirtoacă susține că florile au fost cumpărate pentru a merge la o înmormântare. „Am solicitat să merg la o înmormântare astăzi și nici acolo nu pot merge, ceea ce este absurd. Am fost și am cumpărat și două flori. Este vorba despre tatăl unui prieten pe care îl cunosc din copilărie. După cum se vede, în Republica Moldova nici la înmormântare nu poți să mergi”, a declarat Dorin Chirtoacă, după ce a fost surprins de ZdG în centrul capitalei. Edilului suspendat din funcție i-a fost prelungit astăzi mandatul de arest la domiciliu.