''Consiliul de Securitate deplânge efectele devastatoare pe care le au asupra civililor conflictele armate actuale şi violenţa'', se subliniază într-o declaraţie a preşedintelui Consiliului de Securitate, adoptată prin consens de către cei 15 membri ai acestei instanţe.

Declaraţia deplânge îndeosebi consecinţele asupra ''acordării de ajutor umanitar, pe termen scurt, mediu şi lung, constituind prin aceasta chiar una dintre principalele cauze ale foametei în aceste situaţii''.

Textul declaraţiei, rezultat al unei iniţiative suedeze, a fost aprig negociat înainte de a se ajunge la o primă legătură, stabilită formal de către ONU, între existenţa conflictelor şi foamete.

''Este indispensabil ca toate părţile să respecte dreptul internaţional umanitar'', cere de asemenea Consiliul de Securitate , reamintind că toate părţile din ''conflictele armate au ca obligaţie respectarea şi protejarea civililor''. În declaraţia sa, Consiliul le cere de asemenea aceloraşi părţi ''să respecte şi să protejeze instalaţiile medicale, personalul medical, mijloacele utilizate pentru transportul lor şi materialul lor''.

Consiliul de Securitate le solicită totodată beligeranţilor din ''Yemen, Sudanul de Sud, Somalia şi din nord-estul Nigeriei să ia măsuri urgente pentru a permite o acţiune umanitară mai eficientă''.

În declaraţia sa, instanţa supremă a ONU face apel la membrii săi să-şi respecte promisiunile de donaţii pentru a lupta împotriva foametei în ţările menţionate.

Potrivit Biroului ONU privind coordonarea în domeniul umanitar, doar 2,5 miliarde de dolari au fost acordate pentru a evita foametea în Yemen, Sudanul de Sud, Somalia şi în nord-estul Nigeriei, din totalul de 4,9 miliarde de dolari de care este nevoie urgent.