Vânzătorii de vechituri din zona Gării s-au mutat în piața “Agrovista”

Primăria municipiului Chișinău a informat că deja a treia săptămână, teritoriul din preajma Gării (bd. Gagarin, Aleea Gării) este eliberat de comercianții ambulanți. Acestora li s-au oferit locuri în piața “Agrovista” din str. Tăbăcăria Veche, 25.

Luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, pretorul interimar al sectorului Centru, Pavel Rusu, a precizat că majoritatea vânzătorilor ambulanți, circa 300 persoane, s-au conformat solicitării autorităților de a activa în locuri autorizate, trecând să vândă în piață, pentru că acolo dispun de toate condițiile necesare pentru activitate. Și doar 20-30 comercianți sunt împotrivă.

Pretorul interimar al sectorului Centru a mai spus că administrația pieței “Agrovista”, deocamdată, nu percepe niciun fel de plăți de la vânzătorii de vechituri. Dar pentru viitor, s-a convenit că locul de comerț pentru pensionari și persoane social-vulnerabile să fie de 5 lei. Pentru restul vânzătorilor, plățile respective vor fi conform taxelor stabilite de administrația zonei de comerț.

În context, primarul general interimar al capitalei, Nistor Grozavu, a solicitat ca noilor comercianți din piața “Agrovista” să le fie asigurate condiții adecvate, atât cele sanitare, cât și pentru activitatea comercială/depozitare și accesul în piață.

În altă ordine de idei, Nistor Grozavu a solicitat șefului Institutului Municipal de Proiectări “Chișinău-Proiect”,Pavel Cazacu, să examineze posibilitatea și locul de amplasare în capitală a unei piețe de vechituri, zonă ce există în majoritatea capitalelor europene.

Reprezentanții forțelor de ordine, în comun cu administrația publică locală, monitorizează în permanență spațiile eliberate de comercianții ambulanți, pentru a evita revenirea acestora la locurile vechi.

Pe teritoriul municipiului Chișinău activează 44 de piețe comerciale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.