Actualitate

Asia Times: Moscova îi înarmează activ pe inamicii Chinei

În timpul vizitei sale în Finlanda, pe 27 iulie, presedintele rus Vladimir Putin a declarat că exercițiile militare ruso-chineze nu sunt îndreptate împotriva cuiva și a menționat că Moscova și Beijing nu au format vreun bloc sau alianta militara. Potrivit autorului, Putin nu a mintit: Rusia și China nu sunt aliați în sectorul militar, și cel mai clar acest lucru este evidențiat de vânzările de arme rusești către rivalii și inamicii Beijingului din Asia.

În regiunea Marii Chinei de Sud există un număr de țări ale căror interese se suprapun cu cele ale Beijingului, iar aceste state sunt clienți importanți pentru întreprinderile rusești de apărare, afirma Asia Times. Cel mai mare și tradițional cumpărător de arme rusești este Vietnamul.

Anul trecut, flota navală din Vietnam a lansat în funcțiune șase submarine de producție ruseasca, concepute pentru a acționa în ape mai puțin adânci împotriva submarinelor inamice și a navelor de suprafață. De asemenea, Hanoi a demonstrat dorința de a desfășura sisteme rusesti de apărare de coastă – K-300 „Bastion-P“ – pe unele dintre insule sale mai mari.

În plus, se așteapta ca, până la sfârșitul anului, Rusia sa furnizeze Vietnamului două fregate „Ghepard“. Înainte de aceasta, Moscova a trimis la Hanoi bărci de mare viteză pentru paza de coasta „Svetliak“ și corvete din clasa „Tarantul“.

De asemenea, luna trecuta, Vietnam a plasat o comandă pentru 64 de tancuri rusești și discută cu Rusia achiziționarea de sisteme anti-rachetă S-400 „Triumf“. În plus, Rusia ofera Vietnamului avioane de luptă MiG-35, care să înlocuiasca mai vechile aparate MiG-21.

Și Malaezia, Filipine și Indonezia dezvolta cooperare cu Rusia în domeniul apărării, continuă Asia Times. În iulie, Moscova a semnat un acord cu Kuala Lumpur pentru modernizarea avioanelor MiG-29 pentru forțele aeriene din Malaezia.

Filipine nu cumpără în prezent sisteme de arme rusești, dar spera sa obțina împrumut de la Kremlin pentru a o face în viitorul apropiat. În timpul vizitei președintelui filipinez Rodrigo Duterte la Moscova, guvernul rus și-a arătat dorința de a veni în întâmpinarea solicitarilor Manilei și a cerut să i se furnizeze o listă cu armamentul dorit de Filipine.

În comparatie cu Malaezia și Filipine, Indonezia a menținut o poziție modestă în Marea Chinei de Sud, dar pretențiile Chinei asupra apelor din jurul arhipelagului indonezian trezeste îngrijorare la Jakarta, care cere ajutor de la Rusia pentru îmbunătățirea capacității sale de apărare. În special, Indonezia are de gând să cumpere 11 avioane de lupta Su-35, precum și posibil un submarin diesel din clasa „Varshavianka“.

În condițiile tensiunilor continue între Beijing și New Delhi, India rămâne principalul cumpărător de arme rusești, notează ziarul. Anul trecut, țara a început negocierile cu Moscova pentru a cumpăra cinci complexe S-400. De asemenea, New Delhi intenționează să cumpere din Rusia patru fregate tip „Admiral Grigorovich“ și doreste ca, împreună cu partea rusă, sa produca elicoptere ușoare „Kamov“ Ka-226T.

În același timp, avanseaza cooperarea între India și Rusia în activitatea de dezvoltare a celei de-a cincea generații de avioane de lupta – PAK FA T-50. În plus, Rusia este dispusa să ofere Indiei in leasing cel de-al doilea submarin nuclear „Akula“ si se afla in discutii pentru vanzarea a 48 de elicoptere militare de transport Mi-17 pentru Fortele Aeriene Indiene.

Mai mult decât atât, Rusia și India sunt angajate în dezvoltarea în comun de sisteme avansate de armament, precum rachetele de croazieră supersonice anti-navă „BraMos“. Se presupune că India și Rusia vor începe vânzarea de astfel de rachete de croazieră în special pentru Vietnam, Malaezia, Filipine și Singapore.

In mod paradoxal, dar SUA și Rusia au devenit un fel de „brothers in arms” în vânzarea de armament pentru potențialii adversari ai Beijingului. În același timp, respingerea amestecului SUA în zona lor de influență geopolitică sustine existența parteneriatului strategic chino-rus, spune autorul.

În aceste condiții, China face tot posibilul ca sa prezinte situația în cea mai bună lumină posibilă. Probabil, Beijingul consideră că vânzarea de arme rusești în India și Asia de Sud-Est nu schimba echilibrul militar în Himalaya și Marea Chinei de Sud. Kremlinul folosește același argument pentru a justifica furnizarea de arme către țările aflate in contradicție cu China.

Poate că Beijing face o greșeală, sugereaza autorul articolului. Relațiile dintre Moscova și Washington au ajuns acum la un nivel periculos, dar în rivalitatea lor pentru vanzarea propriilor sisteme de armament in India și Asia de Sud-Est, cele două puteri contribuie separat la slăbirea pozițiilor Chinei în regiunea indo-pacifica, concluzionează Asia Times. 

Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *