Platforma DA dezvăluie felul în care PD încearcă să „manipuleze și inducă în eroare” instituțiile europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat, prin intermediul unor firme de lobby, încearcă să prezinte denaturat situația din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneția în recentele modificări ale Codului electoral, susțin reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

Potrivit vicepreședintelui partidului, Alexandru Slusari, este vorba despre două firme de lobby, plătite anual cu câte un milion de dolari, care anterior l-au consiliat și pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Președintele partidului, Andrei Năstase, a declarat că „Plahotniuc operează exact precum a făcut-o Ianukovici în 2012”, când la fel Ucraina a modificat sistemul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în fața partenerilor europeni, PD operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente așa-zisa susținere a populației pentru reforma electorală. În realitate, așa-zisa susținere este rezultatul unor abuzuri comise de către guvernare, cum ar fi colectarea forțată și ipotetică a peste 850.000 semnături, dar și scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă. De asemenea, în calitate de pretinse măsuri de îmbunătățire a legislației electorale sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic și ilegal al modificării sistemului electoral”, a declarat președintele formațiunii, Andrei Năstase.

Potrivit acestuia, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituțiile europene, prin care aceștia încearcă să-i convingă pe europeni că, de fapt, au „respectat” recomandările Comisiei de la Veneția, chiar dacă principala recomandare a instituției a fost renunțarea la acest proiect.

„Drept exemplu de ameliorare a legislației, PD-ul invocă faptul că stabilirea circumscripțiilor electorale nu va fi realizată de către Comisia Electorală Centrală, care este o instituție formată pe criterii politice, ci de către o autoritate independentă. În realitate, noua Comisie, responsabilă de stabilirea circumscripțiilor electorale, va fi numită de către Guvern, iar majoritatea va fi deținută de reprezentanții puterii actuale, chiar dacă formal vor face parte și reprezentanții partidelor extraparlamentare, societatea civilă, experți. Un exemplu de excludere din această Comisie a opoziției reale, cum ar fi Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, care împreună la alegerile prezidențiale au obținut un scor de aproape 48 %, este prevederea conform căreia pot fi membri ai Comisiei doar partidele care au obținut la alegerile parlamentare precedente nu mai puțin de 2%”, a declarat Chiril Moțpan, vicepreședintele formațiunii.

În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr și-a reiterat poziția sa de „neacceptare a schimbării sistemului electoral și constată existența în Republica Moldova a unui front comun al forțelor oligarhice, antieuropene și ostile țării noastre, reprezentate de tandemul Plahotniuc-Dodon, care cu pași rapizi împing Moldova în zona neagră, lipsită de democrație și, implicit, de vectorul european”.

„Țara noastră, cu părere de rău, merge acum pe urmele Ucrainei lui Ianukovici cu toate consecincele posibile. Platforma DA propune în continuare crearea unui front comun antioligarhic și proeuropean între partidele de opoziție reală, societatea civilă și partenerii noștri de dezvoltare. Solicităm instituțiilor europene aplicarea față de Plahotniuc și reprezentanții regimului cleptocratic de la Chișinău a tuturor mecanismelor de sancționare individuală, fără a afecta interesele cetățenilor noștri”, a precizat Andrei Năstase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...