Actualitate

La Haga a început arbitrajul în cauza activelor energetice ucrainene din Crimeea

„Naftogaz“ a estimat anterior prejudiciul suferit la 2,6 miliarde $.

Procesul a fost inițiat de „Naftogaz” și filialele sale – „Chornomornaftogaz”, „Ukrtransgaz”, „LIKVO”, „Ukrgazvidobuvannia”, „Ukrtransnafta” și „Gaz Ukrainî” la 17 octombrie 2016.

Într-o scrisoare datată 19 ianuarie 2017, Rusia a declarat că nu recunoaște competența arbitrajului international în procesul cu „Naftogaz“ și nu a refuzat sa numească reprezentanții sai in instanta.

Anterior, „Naftogaz“ a declarat că, după invazia și ocuparea peninsulei Crimeea, în 2014, Rusia a nationalizat activele companiilor ucrainene fără plata compensațiilor.

„Naftogaz“ susține ca prin confiscarile realizate in Crimeea, partea rusă a încalcat un acord bilateral care prevede protectia reciproca a investițiilor.

Schema utilizată Rusia în naționalizare formală a activelor de petrol și gaze ale „Naftogaz“ în Crimeea a inclus ocuparea de catre armata a platformelor de foraj și transferul lor catre o companie de stat rusa.

În ianuarie, „Naftogaz“ a prelungit până în 2018 contractul cu firma de avocatura Covington & Burling LLP (SUA), in valoare de 6,31 milioane de dolari, privind protecția drepturilor și intereselor în procesul soluționării litigiilor cu Rusia privind compensarea activelor pierdute ca urmare a anexării Crimeei.

Covington & Burling a reprezentat interesele „Naftogaz“ si in soluționarea litigiului cu Rusia din 2016. Atunci pretul contractului a fost de 1,265 milioane de dolari.

 PAGINADERUSIA.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *