13:34:41 25.04.2024
Stiri

Ce salarii s-au plătit peste Prut în iunie: În medie câte peste 15 mii de lei moldovenești pe lună

Știri 08.08.2017 19:00 Vizualizări1943 Autor: Ziarul National
Ce salarii s-au plătit peste Prut în iunie: În medie câte peste 15 mii de lei moldovenești pe lună Economica


Câştigul salarial mediu brut a crescut, în România, cu 0,8% în iunie faţă de luna anterioară, până la 3 313 roni, adică peste 15 300 de lei moldovenești, în timp ce valoarea netă s-a majorat cu 0,7%, la 2 380 de roni sau peste 11 mii de lei moldovenești, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) de la București, citate de economica.net.

Conform statisticii, cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei - inclusiv activităţi de servicii informatice, respectiv 5 853 de roni, iar cele mai mici - în domeniul hoteluri şi restaurante, 1 400 de roni.

Datele comparative iunie - mai 2017 arată că, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 15,3%, în activităţi de editare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, intermedieri financiare - cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea băuturilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii) - între 6,5% şi 11,5%, precum şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - între 4% şi 5,5%.

Totodată, în sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (+0,5%). La polul opus, s-a situat învăţământul, unde câştigul salarial mediu net a scăzut, în iunie, cu 1,1%, comparativ cu luna precedentă.

Menționăm că salariul mediu din R. Moldova este de 5 300 de lei pe lună, de aproape trei ori mai mic decât cel de peste Prut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md