14:22:44 25.04.2024
Stiri

SUA va construi „obiective militare” la Bulboaca? Răspunsul Ministerului Apărării de la Chișinău care neagă informațiile din presa rusă

Politică 08.08.2017 17:12 Vizualizări2550 Autor: Ziarul National
SUA va construi „obiective militare” la Bulboaca? Răspunsul Ministerului Apărării de la Chișinău care neagă informațiile din presa rusă
Poză simbol


Presa rusă scrie că forțele armate ale SUA caută intermediari pentru construcția unor obiective militare la baza de antrenament de la Bulboaca, inclusiv a unui oficiu, hotel, a unei case sau stații de serviciu, iar vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat că americanii vor pregăti „diversioniști” și forțe speciale pentru un nou conflict în Transnistria.

Ministerul Apărării de la Chișinău precizează, însă că instituția beneficiază de un grant în valoare de 1,6 milioane de dolari, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca unde vor fi instruiți militarii moldoveni.

„În 2012, Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Anunţul a fost făcut de oficialii din cadrul Departamentului de Stat şi cel al Apărării al SUA, la întrevederea cu ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul vizitei de lucru la Washington a acestuia, în august 2012. În cadrul iniţiativei GPOI, Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Instituția mai ține să precizeze că aceste activități „nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol”.

„GPOI este o iniţiativă a Statelor Unite ale Americii, finanţată de guvernul SUA prin programe de asistenţă externă şi care are drept scop susţinerea capacităţilor de asigurare a securităţii regionale şi internaţionale. Asistenţa este destinată ţărilor partenere pentru a-şi pregăti contingentele de pacificatori detaşaţi în misiuni externe de menţinere a păcii ONU. Armata Naţională participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii începând cu anul 1997, cu un total de aproximativ 300 de ofiţeri şi subofiţeri în Irak, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud Coasta de Fildeş, Republica Central Africană, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo”, cităm din același răspuns al Ministerului Apărării de la Chișinău.

Menționăm că, fără să se informeze la Ministerul Apărării, președintele Igor Dodon a declarat pentru ria.ru că nu va tolera ca Statele Unite ale Americii să construiască la baza de la Bulboaca obiective militare, lucru care ar „provoca și tensiona situația”, și a promis că va bloca această intenție a SUA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md