17:36:50 25.04.2024
Stiri

PD pune punctele pe „i” în privința unui eventual IMPEACHMENT al lui Igor Dodon: „A intrat într-o dependență de sclavie și nu mai are marjă de manevre”

Politică 08.08.2017 16:30 Vizualizări9091 Autor: Ziarul National
PD pune punctele pe „i” în privința unui eventual IMPEACHMENT al lui Igor Dodon: „A intrat într-o dependență de sclavie și nu mai are marjă de manevre”


Reprezentanții Partidului Democrat (PD) admit că șeful statului Igor Dodon ar fi comis mai multe încălcări și că ar merita să fie suspendat din funcție, dar nu se grăbesc să inițieze un eventual exercițiu de impeachment în acest moment. Despre aceasta a declarat liderul fracțiunii parlamentare a democraților, Marian Lupu.

„Eu nu mă joc în jocul acesta, cel puțin, pentru moment. Logica îmi spune că, într-o asemenea etapă, când Dodon mai are un rating, când foarte bine joacă cartea că, măi băieți, eu aș vrea să fac ceva, dar nu pot, uite, că aceștia mă împiedică, când o bună parte din societatea noastră consumă acest mesaj, un eventual exercițiu de impeachment nu ar face decât să joace pentru el. Pe loc gol să-i ridici mingea la plasă cred că ar fi o prostie. E o chestie absolut neinspirată”, a declarat Lupu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În același context, Marian Lupu afirmă că Dodon trebuia să ia în calcul faptul că Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata și nu trebuia să se întâlnească cu acesta la Teheran, mai ales că este garantul suveranității și integrității R. Moldova.

„Eu nu-l văd pe Dodon ca pe un om care nu are experiență. Nu îl văd ca un om prost. Are gărgăuni, are experiență, dar, cu toate acestea, nu pune în aplicare aceste calități. De ce nu gândește? De ce nu face așa, precum este important pentru țară? Răspunsul este același: Gata, e lipit, e prins de tot ce poate fi prins, nu mai are marjă de manevră. Spune ceea ce i se cere. Credeți oare că Igor Dodon nu înțelege ce chestii netrebnice spune atunci când vorbește de federalizarea R. Moldova?

Dacă te declari statalist, nu poți să nu înțelegi că federalizarea țării o să ducă la fragilizarea acestei statalități sau, în general, la lichidarea ei, prin a fi ancorată de nu știu care alt centru în mod direct. Însă, spune acest lucru, a promovat această idee, mai puțin în ultima vreme, dar a spus-o exact ca și în cazul cu Rogozin, fiindcă așa i se spune, fiindcă asta este unica linie de comportament”, crede Lupu.

De asemenea, fostul președinte interimar afirmă că nici Vladimir Putin nu-l privește ca pe un partener de dialog pe Dodon, iar acest lucru s-a văzut la Sankt Petersburg, atunci când liderul de la Kremlin a făcut o glumă pe seama președintelui R. Moldova.

„Mie nu-mi pare un lucru întâmplător ceea ce a declarat și cum a declarat președintele Putin. (Da, întrebați-l pe Dedon, fiindcă el știe mai bine). Putin nu cred că, mai ales într-un asemenea cadru oficial, să fi făcut o gafă, că nu s-a gândit ce a spus… S-a gândit foarte bine ce a spus. Și pe calea acestei fraze i-a arătat în ochii tuturor care-i este locul președintelui Dodon. Nu este loc de partener, este locul unui executor. Deci, mesajul a fost foarte clar și abil – să facă ceea ce spune el. Deci, asta-i la nivel personal. Este doar folosit. Trebuie să rămână loc pentru „Nu!”. Eu cred că președintele Dodon nu are loc pentru „Nu!”, fiindcă a depășit toate liniile roșii și a intrat într-o dependență feudală, de sclavie și nu mai are marjă de manevre. Pot doar să-mi imaginez care sunt acele ancore și locuri de care a fost prins, dar a fost prins foarte puternic”.

Lupu mai spune că Dodon este, efectiv, șantajat de stăpânii său de la Kremlin, iar R. Moldova poate să plătească costuri scumpe din cauza aceasta.

„Care este oare prețul ascuns, care nu este declarat, dar care cu siguranță s-a discutat? Care ar fi el pentru țara noastră? Mie mi se pare că ar fi un preț strașnic. Mie mi se pare că pentru aceste declarații deja domnul președinte Dodon a primit foarte multe lucruri în avans (ca să nu deschid toate parantezele).

Ca să le deschid trebuie să am argumentele și să le pun pe masă. Dar atunci când operez cu logica, îmi dau foarte bine seama, am văzut multe lucruri în perioada în care am fost și președinte în exercițiu și am participat la summit-uri închise și vedeam cum se discuta cu Ianukovici, vedeam reacția lui Ianukovici. Am fost martor ocular. E evident rușii îl șantajează. Faptul că nimerește într-o dependență sută la sută asta deja este…Putem folosi diverse cuvinte: șantaj, dependență, orice, dar este lipit, gata, nu se mai dezleagă”, este opinia lui Lupu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md